Lenti

2011.05.23. 16:50

Mi lesz a zeneiskolával?

Néhány napja programsorozattal ünnepelte fennállása negyvenedik évfordulóját, önálló intézménnyé válását a lenti Ádám Jenő Zeneiskola, melynek további működéséről a szerdai testületi ülésen dönt a város önkormányzata.

Gyuricza Ferenc


Az előterjesztés szerint a művészetoktatási intézmény beolvad az Arany János Általános Iskolába. A lendvai társintézménynyel közös növendékhangverseny, illetve kirándulással egybekötött koncertlátogatás is szerepelt az Ádám Jenő Zeneiskola minap zárult ünnepi programjai között.

Az 1971-ben alapított intézmény negyvenéves jubileumát ugyanakkor beárnyékolhatja az a tény, miszerint a jövőben nem önállóan, hanem egy integrált intézmény részeként fogadná a növendékeket.

- A megye egyik legpatinásabb művészetoktatással foglalkozó intézménye a miénk, hiszen már 1971-ben zeneiskolai rangra emelkedett - kezdte a múlt méltatásával Gyulavári Adrienn igazgató. – Akkor négy tanszakon 96 tanulóval foglalkoztak az elődök, e „tanári karnak” négy tagja volt egyébként. Eleinte a művelődési házban kapott helyet az iskola, majd 1973-tól önálló épületben, a volt polgári iskolában folyt a munka. 1991-ben költöztünk a Temp-
lom térre, majd a 25 éves jubileum alkalmából Tóthné Piros Ilona akkori igazgatónk kezdeményezésére vette fel az intézmény a Kodály-módszer néven megismert ének- és zeneoktatás kidolgozója, Ádám Jenő nevét. Ma 104 növendékünk van, akik 12 tanszak kínálatából választhatnak.

Az intézményben folyó színvonalas művészetoktatást az évek során több díjjal és kitüntetéssel is elismerték. 1979-ben és 2002-ben Pro Urbe-díjat kaptak, 2005-ben a Zala Megyei Önkormányzat pedagógiai nívódíját vehették
át, 2007-ben pedig kiváló minősítést kapott az intézmény - amelynek jövőjéről a szerdai testületi ülésén dönt a város önkormányzata.

Az előterjesztés szerint a zeneiskola a 2011/2012-es tanévtől már az Arany János Általános Iskola intézményegységeként működne tovább.

Gyulavári Adrienn - hivatkozva arra, hogy még a döntés előtt állunk - mindezt egyelőre nem kívánta kommentálni. Annyit azonban megtudtunk, hogy a szervezeti integrációt a felkért szakértő, az intézmény nevelőtestülete, illetve a szülők is megvalósíthatónak tartják. Bár megfogalmaztak feltételeket: többek közt elkülönített iskolarészt szeretnének, megfelelő várakozóhelyekkel, a tantermek hangszigetelésével, a készleten lévő hangszerek biztonságos tárolásával, illetve a hangversenyek nyugodt körülmények között történő lebonyolításával.

Az önkormányzatnál gazdaságossági szempontok miatt szeretnék az összevonást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!