Lenti

2010.08.31. 05:29

Öveges József: fotók, iratok, levelezések

Öveges Józseftől származó, illetve a hozzá kötődő dokumentumokból álló közgyűjteményt tervez a néhai tudós szülőháza helyén álló épületben elhelyezni a pákai önkormányzat. A kiállítási anyag egy része már rendelkezésre is áll.

Gyuricza Ferenc

Az Öveges-házzal kapcsolatos önkormányzati tervekről a település polgármestere, Molnár László számolt be. Elmondta, az elmúlt években tudatos gyűjtőmunkával rengeteg irat, fotó és dokumentum került a birtokukba, amiket szeretnének közkinccsé tenni.


- A dokumentumok egy részét már korábban sikerült megszereznünk, részben a néhai professzor családjának jóvoltából - mondta Molnár László. - Emellett számos új értékes irat és fotó került elő a községben idén már másodjára megrendezett magyar- szlovén ifjúsági levéltáros kutatótábornak köszönhetően. Ezek a dokumentumok nemcsak az Öveges-hagyatéknak képezik fontos részét, de Páka helytörténetéhez is érdekes adalékkal szolgálnak, hiszen például a professzor által készített fotókon számos olyan ház látható, amelyeket évtizedekkel ezelőtt már lebontottak.

Ezek is érdekelhetik