Lenti

2010.01.19. 06:29

A Kerka Táncegyüttes népi hagyományokat igyekszik feldolgozni

A néptánc oktatásának az a lényege, hogy megszerettesse, élővé tegye a kultúrát - mondja Kiss Norbert koreográfus, a lenti Kerka Táncegyüttes vezetője, akit a város önkormányzata Közművelődésért Díjjal tüntetett ki.

Gyuricza Ferenc

 
- A 2009-es év a jubileum jegyében telt, hisz túl azon, hogy októberben önálló nagy műsort adtunk, több fontos fellépésünk is volt a városban, például áprilisban mi is szerepeltünk a tánc világnapja tiszteletére szervezett programban - mondta a néptánc-pedagógus végzettségű Kiss Norbert. - Az együttes életét tekintve a legfontosabb mégis az őszi önálló rendezvényünk volt, ahol a Kerka egykori tagjai közül nagyon sokan újra színpadra léptek, a jelenlegi együttes számára pedig egy új irányt jelöltünk ki. Az est második részében ugyanis Legyen az Úrnak kedves akaratja címmel egy hetvenperces, régi magyar hagyományt felelevenítő táncdrámát mutattunk be. Valamikor, ha a mátkaság alatt a jegyespár egyik tagja meghalt, akkor a falubeliek eltáncolták a lakodalmát. A jövőben ezt az autentikus alapokon nyugvó táncszínházi jelleget szeretnénk erősíteni.

A koreográfus hozzátette: az ősszel bemutatott műsorral több helyre is hívták őket, legközelebb e hét végén Rédicsen lépnek fel. Ugyanakkor készülnek az újabb bemutatókra, de csak olyan történet feldolgozását vállalják, amely közel áll a folklórhoz. A felnőtt csoport - részben az Öreg-Kerka táncosainak közreműködésével - egy háborús történet színpadra vitelén gondolkodik. Ebben a sorozástól a hadszíntéren történteken át a fájdalmas vagy örömteli hazatérésig mutatják be a magyar táncokat. A gyerekcsoportok pedig Ludas Matyi történetét adnák elő.

Az elmúlt év másik nagy eredménye, hogy a Kerka táncosai közül többen is jól szerepeltek országos versenyeken. József Dániel a Zalaegerszegen megrendezett, de országos verbunkversenyen második helyezést ért el, Horváth Brigitta egy vajdasági szólótáncversenyen harmadik lett, míg az utánpótlást jelentő gyermektáncosok közül Kele Kristóf és Rosta Regina az országos gyermek szólótáncverseny döntőjéig jutott.

A Kerkának jelenleg 45 tagja van, többségében fiatal felnőttek és középiskolások, ám néhány általános iskolás diák is tartozik hozzá. Az utánpótláscsoportokban további mintegy hatvan gyermek táncol. A valamikori Öreg-Kerka néptáncegyüttes az elmúlt esztendőben két részre szakadt, a most önállóan működő csoportokhoz egyenként 10-12 fő tartozik.


BELESZÜLETETT A NÉPTÁNCBA
Kiss Norbert gyermekkora óta táncol, szintén táncpedagógus édesapja révén ebbe született bele. Diplomát a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett, Lentiben tizenötödik éve dolgozik, fontos szerepe volt abban, hogy a városban – ahol művészeti iskolát is alapított – a folklór gyökeret eresztett. E település mellett a megye több szegletében, Zalaegerszegen, Bázakerettyén, Zalabéren és Zalaszentgróton is oktat, illetve Barcson irányítja az ottani néptáncegyüttest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!