Lenti

2008.10.03. 02:27

Olvasószoba nyílt a faluban

Külsősárd (gyf) - A Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával alakított ki egy kisebb olvasószobát a kultúrház épületében a mindössze 90 fős község önkormányzata. A barátságosan berendezett helyiséget az idősek és a fiatalok egyaránt szívesen látogatják.

Gyuricza Ferenc

Minderről Gasparics Győző, a település polgármestere számolt be lapunknak, aki azt is hozzátette, hogy a pályázaton elnyert 133 ezer forintos támogatáshoz a falunak csupán 15 százalékos önrészt kellett hozzátennie, ezért az olvasószoba kialakítása nem jelentett túlzottan nagy terhet az önkormányzatnak. Egy közösségi helyiség kialakítását korábban is tervezték már, így a pályázati lehetőség éppen jókor jött.

- A kultúrház felújítása után gondolkodtunk azon, mi módon tudnánk azt élettel megtölteni - mondta a polgármester. - Miután a könyvtárunk is itt található, ezért arra jutottunk, hogy egy olvasótermet alakítunk ki. Ehhez nemcsak a pályázati támogatást használtuk fel, de azt az összeget, amit a mozgókönyvtári támogatásból kapott az önkormányzat. A munkálatokat pedig jórészt helyi összefogással oldottuk meg.

Gasparics Győző szólt arról is, hogy a helyiséget festéssel és parkettázással újították fel, illetve új bútorokat vásároltak: került a szobába egy szekrény, egy nagyobb asztal, s jópár szék is. Szükség is volt erre, hisz a községből egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást. A polgármester úgy véli, a helyiség nemcsak az olvasási igények kielégítése miatt fontos, de arra is lehetőséget teremt, hogy a falubeliek kulturált, s a hűvös évszak beköszöntével fűtött, meleg helyen tudjanak leülni, illetve egymással beszélgetni.

- Napközben inkább az idősebbek térnek be hozzánk - folytatta a működés tapasztalataival a könyvtárosi feladatokat ellátó Darvas Tiborné. - Sokan közülük rendszeresen kölcsönöznek könyveket, de a hírlapolvasási lehetőség iránt talán még nagyobb az érdeklődés. A fiatalok pedig inkább a délutáni órákat, valamint a hét végi nyitva tartást részesítik előnyben, őket legjobban az ingyenes, szélessávú internet-hozzáférés vonzza.

Ezek is érdekelhetik