Lenti

2008.10.17. 02:29

Kedvező a helyzet

<b>Lenti</b> - Akárcsak a korábbi időszakban, az elmúlt évben is a kisebb súlyú, a lakosság szubjektív biztonságérzetét kevésbé befolyásoló bűncselekmények voltak jellemzőek a lenti kistérségben.

Gyuricza Ferenc

Ez derült ki abból a beszámolóból, amelyet Árkovics József alezredes, a lenti rendőrkapitányság vezetője készített a többcélú kistérségi társulás felkérésére. A rendőrkapitány a legutóbbi társulási ülésen adott tájékoztatást a tavaly szeptember óta eltelt időszakról.

- A kapitányság feladatköre a negyvennégy kilométer hosszú szlovén-magyar határszakasz őrzésével kapcsolatos teendőkkel bővült tavaly - kezdte mondandóját Árkovics József. - Ezen be-lül elsődlegesen a határrend fenntartására, a mélységi és idegenrendészeti ellenőrzésekre kell koncentrálnunk. Fontos volt, hogy megoldjuk a megduplázódott állomány és gépjárműpark elhelyezését, a volt határőrök felszerelését, rendőri alapképzését. Emellett továbbra is törekszünk arra, hogy megőrizzük az illetékességi területünk kedvező bűnüldözési, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági mutatóit, illetve azt is kiemelt feladatnak tartjuk, hogy kezelni tudjuk a még mindig növekvő átmenő forgalmat.

A határőrség integrációja megoldotta a lenti rendőrkapitányság létszámproblémáit. A rendőrség állományába átkerült 69 főből határrendészeti és akcióosztályt hoztak létre, önállóvá vált a közlekedésrendészeti osztály, illetve feltöltötték az üres helyeket a közrendvédelem és a bűnügy területén is. Az integrációnak köszönhetően a kapitányság gépjárműparkja, technikai felszereltsége is sokat javult.

- Illetékességi területünk bűnügyi helyzetéről továbbra is elmondható, hogy a kisebb súlyú, a lakosság biztonságérzetét kevésbé befolyásoló deliktumok a jellemzőek - folytatta az alezredes. - Az ismertté vált bűncselekmények száma már évek óta 900 alat-ti. Az elkövetési helyeket nézve a bűncselekmények 40 százaléka történt Lentiben, a többit illetékességi területünk más részén követték el. Az eljárások több mint fele ismeretlen tettes ellen indult. Évente mintegy 300 elkövetővel szemben járunk el, akik közel harmada már volt büntetve. A bűncselekmények struktúrája évek óta közel azonos. Ezek 55-60 százaléka vagyon elleni, itt a betöréses lopások a jellemzőek. Ezt követik a közrend elleni bűncselekmények, melyek többsége okirat-hamisítás, garázdaság. A közlekedési és személy elleni bűncselekmények aránya jóval kisebb, előbbinél az ittas vezetések, utóbbinál a testi sértések dominálnak. Kiemelendő, emberölés évek óta nem történt Lentiben, s rablás vagy zsarolás is csak egy-egy fordult elő a korábbi években.

Ezek is érdekelhetik