Filmtekercs

2017.09.28. 10:30

Mezőgazdasági filmek Keszthelyről a nemzeti archívumnak

A keszthelyi székhelyű Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület jóvoltából mezőgazdasági oktatófilmekkel gazdagodott a Magyar Nemzeti Filmarchívum, a szervezet több mint ezer darabos, ilyen témájú gyűjteményéből.

Keszey Ágnes

Szávics Gyula egy régi vetítőgéppel

Fotó: Keszey Ágnes

A tekercseket a napokban adták át, erről Szávics Gyula, a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület alapítója és vezetője gyenesdiási otthonában mesélt lapunknak.

 

Itt őrzi ugyanis azokat a régi filmeket és vetítőberendezéséket, melyeket régi álma szerint egy múzeumban is szeretnének majd bemutatni a közönségnek, de ehhez még keresik a helyszínt és anyagi forrás is szükséges.

A keszthelyi székhelyű egyesület gyűjteményben mintegy 1500 darab dokumentum- és oktatófilm is van (sokból több kópia is) ezekből került a napokban a nemzeti archívumba.

Szávics Gyula egy régi vetítőgéppel
Fotós: Keszey Ágnes

– A filmek eredetileg a Pannon Egyetem Georgikon Karáról származnak, melyeket az ott dolgozó Hegedűs Ferenc gyűjtött össze, ő már sajnos nem él közöttünk. Ezekből ajánlottunk fel 120 féle filmet a filmarchívumnak, így jelentősen bővült a gyűjteményük, hiszen ilyen témájú filmekből kevés van ott. Ezek mezőgazdasági oktató- és természetfilmek, elsősorban dokumentumfilmekről van szó – mutatta be az 1960-as évek végén, 1970-es években készült, 16 milliméteres, ma is jó állapotban lévő filmeket Szávics Gyula.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum digitalizálni fogja ezeket az alkotásokat, hogy fennmaradjon az utókornak is. A Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület más szervezeteknek is adott már át tekercseket, hogy minél többen láthassák ezeket a régi tanfilmeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában