Kultúra

2017.07.31. 19:20

Megnyitották a XXVI. gébárti művésztelepet

ZALAEGERSZEG Tegnap megnyitotta kapuit a XXVI. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep, amely ez alkalommal is a festészet és a grafika mellett kötelezte el magát.

Magyar Hajnalka

A művészeti vezető szerepét immár harmadik éve Budaházi Tibor zalaegerszegi festőművész tölti be, aki öt alkotótársat szólított maga mellé az augusztus 11-ig tartó táborba a gébárti Kézművesek Házába. A nemzetközi színeket Tarcisio Viriato festőművész (Brazília) képviseli, aki már a nyitónapon belevetette magát a munkába.

Amellett, hogy a Kézművesek Háza környékén talált tárgyakból több szellemes objektet alkotott, egy kistraktor garázsának oldalfala is megihlette, A múlt hegei címmel képet festett rá.

Mellette Hegyeshalmi László festő- és grafikusművész (Veszprém), Kántor József képzőművész (Baja), Kőrösi Papp Kálmán festőművész (Budapest), valamint a zalaegerszegi Szényi Zoltán festőművész tagja a művésztelepnek, közülük ketten ma csatlakoznak a csapathoz.

Kőrösi Papp Kálmán, Szényi Zoltán, Budaházi Tibor, Tarcisio Viriato és Velkey Péter a brazil művész új képe előtt
Fotó: Pezzetta Umberto

Az idei telep témája: "Emlék-képek - szabadon gondolkodás megélt emlékeinkről." A megnyitó keretében Velkey Péter, a polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályának vezetője ugyancsak azt emelte ki, reméli, hogy az alkotók olyan meghatározó emlékekkel gazdagodnak a gébárti művésztelepen, amelyek visszahozzák őket Zalába, akár még Brazíliából is.

Ígéretet tett rá, hogy amennyiben egy egerszegi alkotó visszahívást kapna valamely külföldi művésztelepre, az útiköltség fedezetét előteremtené. A művészeket Budaházi Tibor mutatta be, majd pogácsa és bor mellett ismerkedő beszélgetésre is mód nyílt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!