Kultúra

2017.04.26. 13:30

Másnak lenni nem egyszerű szerepkör - Misi Mókus a Griff Bábszínházban

Zalaegerszeg - Gyerekkorunk egyik nagy kedvence, Tersánszky Józsi Jenő Misi Mókusa kelt új életre a Griff Bábszínházban.

Magyar Hajnalka

Mégpedig a győri Vaskakas Bábszínház és a Griff koprodukciójaként, a rendezésre a győri társulat művészeti vezetője, Markó Róbert kapott felkérést. A klasszikus történetet Nagy Orsolya alkalmazta bábszínpadra, amolyan félkortárs mesévé gyúrva át a szöveget. Került bele hangzatos beszédeket tartó mókus-polgármester, a sztori hátterét pedig a Dió-, mogyoró- és gesztenyeünnep, a mókusok őszi fesztiválja adja.

A Misi Mókust életre keltő Tóth Mátyás, valamint  B. Szolnok Ágnes és Szilinyi Arnold a darabban
Fotó: Pezzetta Umberto

A mesét Tersánszky 1953-ban írta, az évszám eleve árulkodó. Az író méltatlan mellőzésével a kor kultúrpolitikusai alapvetően nagy szívességet tettek a gyerekirodalomnak, hiszen így születhetett meg a fekete farkú mókus története, akinek nem jut könnyű sors Vörösmókusországban, ahol minden rendes közmókus farán dús, vörös lobonc lengedez. (Kész csoda, hogy akkoriban átsiklottak a cenzorok az elég nyilvánvaló áthalláson.) Misinek volna elegendő baja szemet szúró fekete farka miatt is, ám ráadásul valaki orvul kifosztja a gondjaira bízott téli élelmiszerraktárat. Kell-e mondani, hogy az összezáró többség a „más színű” mókustársat gyanúsítja?

A kesztyűs bábokkal, kitűnően variálható, egyszerű díszletek közt (látványtervező Boráros Szilárd) előadott történetben főszereplővé avanzsált Bumba, a cirkuszi majom, Misi barátja. Aki ugyancsak kilóg a sorból. E figura révén bekúsznak a játékba a klasszikus vásári bábjáték elemei, amelyekből talán pár hajszállal kevesebbet is elviseltünk volna. Ugyanakkor éppen Bumba kínál módot rá, hogy a bajban, kirekesztettségben is megőrzött barátság szép példáját tegyék a gyerekek elé az alkotók, átírva némileg az eredeti mese tanulságait.

A Mindenttermő fa felkutatása, s az afrikai kaland persze nem hiányzik e feldolgozásból sem, s egyszersmind alkalmat kínál a zeneszerzőnek (Tarr Bernadett) afrikai ritmusok megpendítésére. A lendületes, élvezetes előadás sikeréhez sokat tesz hozzá a szereplők élő játéka, valamint a szervesen illeszkedő táncbetétek sora (koreográfus Fejes Kitty). A mese végén győz az igazság, s a vörösfarkú többség is megbékél. De jó...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!