Kultúra

2007.02.14. 03:28

Kancsókban őrzött barátság

Gellénháza - Alig néhány napja írtunk arról, hogy a neves zalai fazekasdinasztia, a Czúgh család hagyatéka körül nincs minden rendben. Cikkünk nyomán keresett meg bennünket Tóth Ferenc.

Szabó Judit

- Olvastam az újságban, hogy a kiváló fazekasok ránk maradt tárgyai közül több is hiányzik, valaki eladogatta, amit nem kellett volna - magyarázta vendéglátónk az invitáció okát. - Ezek után arra gondoltam, hogy ami nálam van, azt a gyűjteményt jó lenne biztonságban tudni, méghozzá úgy, hogy a köz számára is hozzáférhető legyen.

Tóth Ferenc beavat bennünket a közte és a Czúghok között szövődött barátság történetébe is. A felajánló ezer szállal kötődik a zalai olajiparhoz, a nagylengyeli vállalatnál kezdte a munkát, majd itt lett vezető is. Közben az akkori párt egyik megyei szervezetének is tagja lett. A Magyar Olajipari Múzeum igazgatójaként ment nyugdíjba 1987-ben. Ebbéli minőségeiben sok-sok ismeretséget, barátságot kötött, melyek közül az egyik legértékesebbnek máig a Czúgh-család és közte szövődő kapcsolatot tartja

- Czúgh Miklós, a legidősebb a dinasztiából, az én kedvemért csinált egyszer egy bemutatót arról, hogyan is lesz a nyers agyagból kerá-mia - meséli az élményeket Tóth Ferenc. - Bizalmas, családi ügyekbe is beavattak engem, aztán úgy alakult, hogy sokat tudtam segíteni nekik is.Tóth Ferenc úgy szeretné, ha az általa alapított Magyar Olajipari Múzeum fogadná be az ő tulajdonát képező kerámiákat. Részt vállalna akár egy állandó kiállítás megszervezésében. Az idős úr, mint mondja, ma is kapcsolatban áll a család némely tagjával, s a lapunk által feltárt gondok ismeretében szeretne segíteni nekik is. Tóth Ferenc bizakodó, reméli, hogy nemes gesztusát hamarosan mások is követik a zalai-vasi néprajzkincs egyik értékes jelképe, a Czúgh-kerámia érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!