Kultúra

2011.07.21. 15:57

Honismeret kukoricamáléval körítve

A héten településről településre jártak a Göcsejben, göcsejről elnevezésű ifjúsági honismereti tábor résztvevői. Népi építészettel, íjászattal, gasztronómiával ismerkedtek.

Sinkovics Eta

- A mi csoportunk a dödölle készítését vállalta - újságolta Szilágyi Györk Máté. - Ismertem ezt az ételt, szeretem is. Jól sikerült, ízlett. Kukoricamálét most ettem először, nagyon finom volt, főleg szilvalekvárral  tette hozzá.

Az egerszegi Eötvös-iskola hetedikese nemcsak a finomságokról számolt be, hanem a szerda délelőtti zalaboldogfai élményeikről is. Megtekinthették az ottani íjászműhelyt, ahol Kaffka Andrea és férje előadásában a nomád és lovas életmódról, íjászatról is hallhattak. Délután pedig a gébárti Kézművesek Házában Nagy Béla fafaragó népi iparművész útmutatásával botíjat készítettek. Ottjártunkkor éppen azon versengtek, ki tudja a nyílvesszőt a legtávolabbra lőni...

 De nem minden előzmény nélküliek ezek az élmények. A népi kultúra hagyományaival elsőként a kávási tájházakban találkoztak. Marx Mária, a Göcseji Múzeum etnográfus-főmuzeológusa előadásából a fa és az agyag felhasználásán alapuló zalai népi építészetbe nyertek bepillantást. Ugyanakkor a göcseji emberek életmódjáról, a házak berendezéséről is érdekes információkat tudhattak meg a táborlakók, kiknek érdeklődését elsősorban a fűtőberendezések keltették fel: kíváncsiak voltak az egykori tűzhelyek és kemencék működésére...

A Keresztury ÁMK égisze alatt megvalósuló tábor vezetője, Pozvai Andrea hangsúlyozta, Káváson saját, eredeti környezetükben megmaradtak a tájházak. Noha a település Zalaegerszeghez közeli, errefelé még nem jártak a fiatalok, s nem ismerték az itt fellelhető népművészeti értékeket. Egyébként többségük megyeszékhelyi, de akad kanizsai és vasi résztvevője is a csapatnak.

 - A korábbi honismereti táborokhoz hasonlóan, idén is helyszínekhez, jellegzetességekhez kötődő témákat építettünk a programba - emelte ki a táborvezető. - Ennek jegyében tartottak gasztronómiai napot, menüjében a már említett ételek mellett a tejes bableves is szerepelt. Régen bő lével készítették, hidegen szomjoltásra is fogyasztották.

Kedveli a foglalkozásokat Kocsis Endre Kende, a Zrínyi-gimnázium nyolcosztályos képzésének hetedikes diákja is, társaival együtt élvezettel próbálgatta a maga készítette botíjat.
A vasi Sótonyból érkezett Koszorús Veronika évek óta visszajár Gébártra kézműves foglalkozásokra, ám első alkalommal résztvevője a honismereti tábornak. A győri bencés gimnázium tizedikesét érdeklik a hagyományok, fontosnak tartja ezek megismerését. Néptáncol s több éve íjászkodik is. Úgy érzékelte, a vasi és zalai szokások közt sok a hasonlóság. Dicsérte a tábort, az értékes előadásokat, foglalkozásokat, ám nemcsak élményekkel tér haza, hiszen mint ígérte, az itt készített botíjat a kishúgának ajándékozza.


Csütörtökön  Hagyárosböröndre látogatott a honismereti csapat, ahol régi famegmunkáló szerszámokkal ismerkedtek, s fajátékot készítettek, de bepillantottak egy hagyományos parasztgazdaság életébe is. A pénteki táborzáróba fér a kenyérlángos készítése, a vajköpülés... és a tábortűz, szalonnasütéssel.



Készítsen kukoricamálét!  Recept itt!

Receptek a ZH Konyhájában!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!