Kultúra

2009.12.11. 15:30

Ezer év - Zala megye históriája

Zala megye ezer éve címmel cikksorozat jelent meg idén lapunkban. A Zala Megyei Levéltár munkatársainak írásai mostanra kötetbe gyűjtve, ünnepi formában is napvilágot láttak.

zaol.hu

A Zala megye első említésének ezredik évfordulója alkalmából - a 2009-es emlékévhez kapcsolódva - januártól november végéig  kéthetente megjelenő sorozat egyes írásai  az ezeréves megyerendszer történetéről igyekeztek képet rajzolni. A 26  cikkből mostanra kötet lett, az Ezer év  - Zala megye históriája című könyvet, a Pannon Lapok Társasága  kiadványát csütörtökön mutatták be a Zala Megyei Levéltár és a Zalai Hírlap közös rendezvényén, melynek a Palatinus étterem adott otthont.

Lapunk főszerkesztője, Virrasztó Zsolt köszöntőjében Búcsúszentlászló volt plébánosa, Albin atya szavait idézte, aki egykor úgy fogalmazott: az újság mindennap meghal, de másnap újraéled. A főszerkesztő a gondolatot továbbfűzve hozzátette, valóban e körforgásban élünk, ám a napilapban is születnek olyan értékek, melyeket érdemes átadni az örökkévalóságnak.


A múló idő bennünket jelölt ki, hogy megéljük és ünnepeljük a megye ezer évét, hangoztatta a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Pintér László.

Győrffy István központi főszerkesztő elmondta, a PLT lapjainál idén áprilisban útnak indított tartalomfejlesztési programmal egyúttal paradigmaváltás is történik, cél, hogy vállaljunk fel értékeket. Noha a társaság több éve nem adott ki könyvet, most a válság idején, illetve annak ellenére, ez sikerült.

A Zala Megyei Levéltár igazgatója, Molnár András  a Zalai Hírlap és a levéltár korábbi közös vállalkozásait is felidézte. A honfoglalás évfordulóján, 1996-ban így látott napvilágot Zala megye történelmi olvasókönyve, illetve az államalapítás ezredik évfordulója apropóján, 2000-ben így jelent meg egy 52 részes cikksorozat, melyből szintén kötet született. Ezek sikere ösztönözte a harmadik gyűjtemény kiadását is.

A könyv 1500 példányban jelent meg, gyakorlatilag a Zalai Hírlapban közzétett munkákat tartalmazza, ám képanyaga gazdagabb. Szerkesztője Molnár András és Virrasztó Zsolt, a két tervezőszerkesztő Bucsy Balázs és Németh András. A szerzők között a levéltár munkatársai, Bilkei Irén, Foki Ibolya, Kapiller Imre, Káli Csaba, Molnár András, valamint Paksy Zoltán nevét olvashatjuk. A fotókat, reprodukciókat Arany Gábor, Décsy László, Katona Tibor, Kiss Ferenc, Zóka Gyula és Pezzetta Umberto készítette, a térképeket Nagy Béla.

A kötet elegáns megjelenéséhez 13 önkormányzat is hozzájárult. Remények szerint mihamarabb ott lesz a megye könyvtárainak polcain, sőt, Muravidékre is eljut.


EZER ÉVES ZALA - barangoljon a történelmi megye területén:

A Zalai Hírlap cikkei

A jubiláló megye honlapja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!