Kultúra

2009.12.21. 07:58

Csuhébabák keltik életre a hajdanvolt falusi világot

Decemberi falujárásunk alkalmával a finom ebéd mellé a vendégek csuhébabát kaptak ajándékba, mindenki azt firtatta a gőzölgő leves fölött, ki készítette az angyalkákat?

zaol.hu


A Szapáry-kastély kiállításán látható kompozíció alapja a Szapáry-napokra készült, amit aztán minden éven bővített egy alakkal. Legelő birkák, kovács, kocsma, parasztház, a jelenet szélén pedig a bíró, senki sem hiányozhat a falusi életképből. A karácsony közeledtével pedig a csuhébetlehemek is helyet kaptak a kiállításon.

- Nem tanultam a megmunkálását senkitől, magamtól jöttem rá, kitapasztaltam, hogyan lehet ügyesen formázni. A környékre egyébként nem jellemző a csuhébaba-készítés, nem is tudok olyan helyiről, aki ezzel foglalkozna, ezért lepődnek meg az ide látogatók, amikor nálunk látják.

Ilona szeretné továbbadni a csuhébaba-készítés tudományát, ezért oktatja a környékbeli és itt táborozó gyerekeket is. Legnagyobb sikerének eddig azt tartja, hogy egy kamaszfiút is sikerült megtanítania a fortélyokra.

A Szécsiszigeti Szapáry Hagyományőrző Kulturális és Turisztikai Egyesület oszlopos tagja Ilona, részt vesz az ötletelésben, ahogy mondta, ő a kreatív oldalért felelős. Igyekeznek minden évben valami újjal előrukkolni a hagyományos Szapáry-napokon. Nemrég a reneszánsz év alkalmából például a korhoz megfelelő ruhákat öltöttek és ételeket főztek. De van már tervük jövőre is: a török és a magyar harcát elevenítenék meg íjászok segítségével.

- Nem egyszerű mozgósítani a fiatalokat és az idősebbeket a faluban, főleg az időhiány miatt kevesen tudnak részt venni a szervezésben. De nem panaszkodhatunk, mert emellett sok a lelkes támogatónk is - tette hozzá Ilona.

A kiállításon a csuhébabák jelenete mellett a hagyományos paraszti élethez nélkülözhetetlen tárgyak is helyet kaptak, bemutatva egy hajdanvolt világot. Szőttesek, a disznóvágáshoz használatos kellékek, a tejkészítés, a szabás-varrás, a fonás, a szövés és a betakarítás eszközei. Mind-mind a falusi élet mozzanatai, amit a község lakói adtak össze.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!