Kultúra

2017.05.05. 06:11

Az ölbeli népi mondókák nagy sikert arattak a kinti magyar kolónia körében

Nagykanizsa - Vajda Margit Kerekítő című programjával évek óta népszerűsíti a gyermekek körében a magyar népi mondókákat. Nemrég – az ottani magyar közösség meghívásának eleget téve – elvihette Krétára is a régiek tudását.

Horváth-Balogh Attila

Vajda Margit elöljáróban elmondta: a Kerekítő népi hagyományőrző ölbeli, azaz gyerekeknek szánt játékok csokrát jelenti. A mondókákat Kovács Judit gyűjtötte össze, az ezekre épülő foglalkozás pedig 0 és 3 év közötti gyermekeknek és szüleiknek szól. Vajda Margit ezzel a programmal járja Zalát már 8 éve – sőt, újabban 9 szlovéniai óvodában is tart Kerekítőt.

Fotó: Vajda Margit

– Ezek a népi mondókák sok mindent fejlesztenek (például a mozgást, az érzelmi intelligenciát, a hangképzést, a szocializációs készséget és a szókincset), de ha már annyit elérünk, hogy az anyukák a gyerekeikkel kimozduljanak otthonról és együtt jól érezzék magukat a foglalkozás fél-egy órájában, az már nyeremény – fogalmazott. – Most sikerült eljutnom a népi mondókákkal Krétára is, az ott élő magyar közösség meghívására. A párom és a kislányunk segítségével bővebb, népi énekekkel, táncokkal is fűszerezett, egész napos foglalkozásokat tartottam. A felnőtteknek pedig táncházzal kedveskedtünk. Jó páran voltak, akik görög létükre bejöttek hozzánk kintről táncolni...

Vajda Margit büszkén mesélte, hogy a Kerekítőn még a tiszteletbeli konzul is részt vett.

– A szigeten körülbelül 50 magyar él, plusz a családjaik – jelezte. – Jó kis összetartó csapatot ismerhettem meg, nagy élmény volt, sokat töltekezhettem belőlük. Hogy elmegyek-e hozzájuk újra? Szóban jelezték, hogy számítanak rám később is – de ez még a jövő zenéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!