Kultúra

2017.05.05. 15:30

Bence és Péntek - Betekintés két zalai irodalmi életműbe

Két kötet is megjelent nemrégiben, amely két zalai irodalmi életműbe enged betekintést.

Arany Horváth Zsuzsa

A muravidéki magyarság kortárs irodalmának képviselője, Bence Lajos költő, újságíró eddigi munkásságát összegzi a Szemes Péter, Szabó Márk és Horvat Ines szerkesztőhármas közreműködésével összeállított, a Zala Megyei Közgyűlés által is támogatott kötet, amely a Vetéssóhaj címet viseli. (A címadó szót Wass Alberttől kölcsönözte.) A kötet, melyet nemrégiben Zalaegerszegen is bemutattak, Bence Lajos művei mellett interjút is közöl az alkotóval. (Emellett az eddigi megjelenések bibliográfiája is megtalálható a könyv végén.)

Szabó Márk vallatta a zalai irodalmi élethez is ezer szállal kötődő, idén hatvanesztendős szerkesztőt, aki a zalai megyeszékhelyen kiadott Pannon Tükör című kulturális hetilapnak a kezdetek óta oszlopos tagja. Egyetemi tanulmányait annak idején Debrecenben és Budapesten végezte, 10 kötet van már a háta mögött s számos antológiai szereplés. (Újságíróként a lendvai Népújságban hétszáz vezércikket jegyez.) A szerkesztő szándéka szerint a kötet az illyési ötágú síp (a magyar irodalom térségi ágait jelöli) legvékonyabb ágát, a muravidékit helyezi az olvasói érdeklődés középpontjába Bence Lajos mélyen szülőföldi ihletésű művészetének bemutatásával.

Az Orpheusz Kiadó gondozásában jelent meg

Az idén 75 éves, József Attila-díjas és Zalaegerszeg Pro Urbe díjával is kitüntetett Péntek Imre költőt aligha kell bemutatni a zalai tájon, hiszen a Kilencek nemzedék tagja a megye szülötte, több irodalmi folyóirat szerkesztője volt szerte az országban, legutóbb a Pannon Tükör szerkesztőségét vezette, 1974 óta tizenegy önálló verseskötete jelent meg, s elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is.

A Pannon Tükör Könyvek sorozata új darabja

Ezúttal meglepetéskötet készült: A szavak vándorköszörűse - A 75 éves Péntek Imre köszöntése címmel a születésnapja előtt tisztelgő barátok, pályatársak, az irodalom iránt elkötelezett politikusok vetették papírra gondolataikat, érzéseiket, közös emlékeiket, amelyek a Péntek Imre lírájával való olvasói találkozásból táplálkoznak. A névsor impozáns, Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester köszöntője után Pomogáts Béla, Bakonyi István, Szakolczay Lajos, Lezsák Sándor, Fekete György, Szörényi László, Vasy Géza, L. Simon László, Kabdebó Tamás, Szálinger Balázs, Gelencsér Milán, Kilián László és Bence Lajos írásai, versei sorjáznak.

Az összetétel jelzi Péntek Imre széleskörű kapcsolódási pontjait, amelyek az esetleges konfliktusok, hibák ellenére is méltatóvá teszik a hazai irodalomtörténet jeleseit, az ifjabb, olykor általa felfedezett generáció tagjait, sőt, a politikai és az irodalmi élet határmezsgyéjét átfogó kortársakat is. Az pedig természetes, hogy az 1969-ben Nagy László bábáskodása mellett megszületett Elérhetetlen Föld antológia gárdája, azaz a Kilencek is visszatekintenek a szellemi és baráti kapocsként rájuk záruló XX. századi évtizedekre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!