Kultúra

2017.05.20. 12:40

A diákok motiválása új módszerekkel

Zalaegerszeg - Nemrégiben három diákkonferencia is zajlott a megye középiskoláiban, amelyek a természettudományokra hívták fel a diákok figyelmét.

Arany Horváth Zsuzsa

A rendezvények motorja az Ady Iskola Izsák Imre Alapítvány és az a képzőtársaság, amely három év alatt ötödik alkalommal szervezte meg a diákkonferenciát.

- Én épp a családban hallottam arról a fáról, amelyről a társammal, Rózsa Árpáddal együtt dolgozatot írtam, s amit elő is adtunk - mondta érdeklődésemre az adys Hantó Milán, amikor azért gyűltünk össze, hogy a tanárokkal együtt számba vegyük a konferencia és az előadások szövegéből majdan megjelenő kiadvány hasznáról, az oktatásban betöltött szerepéről. - Az úgynevezett oxyfáról van szó, aminek a gyors növekedés és az ellenállóság az előnye - folytatta az ifjú kutató, aki agrármérnöknek készül, a családi indíttatás inspirációi alapján is. A fa tulajdonságainak tanulmányozása érdekében még Spanyolországban is jártak.

Nemes Bence a zalaegerszegi Kölcsey-gimnázium végzőseként Farkas Ákossal és Szigeti Ferenccel az Odúlakó madarak védelme címmel tartott előadást a konferenciasorozat jóvoltából egerszegi, kanizsai, keszthelyi diáktársai előtt. Az állatorvosnak készülő fiatal nagy lelkesedéssel beszélt a gimnázium közelében élő madarakról, akiknek az életét meghatározza az ember és a közlekedés közelsége.

- Megfigyeléseink szerint elég jól tűrik az emberi jelenlétet, afféle városi szárnyasok - adott jellemzést Bence vizsgálatuk tárgyairól. A megfigyelések iránti elkötelezettséget Pozsik Lajos tanár úrnak is köszönhetik a diákok, aki a balatoni nemzeti parkkal is szorgos kapcsolatot ápol.

Milán és Bence úgy véli, a biológia, fizika, kémia, s a matematika az élet minden területén jelen van, számukra nem kérdés a természettudományok jelentősége.

Rajtuk kívül hallhatták a résztvevők a nagykanizsai Batthyány-gimnázium növendékét Horváth Aurélt, a keszthelyi Vajda-gimnáziumban tanuló Polgár Patrikot, a Zrínyi-gimnázium diákját Vass Dorinát.

Kik dolgoztak a konferenciák sikerén? Dúcz Mihály, Nemes Erika, Molnár-Csordás Beáta, a megyeszékhelyi Ady-iskola tanára, akik mentorként és a hírneves zalaegerszegi, Izsák Imre utódaiként elemi kötelességüknek tartják, hogy a természettudományok őrizzék rangjukat az iskolai tantárgyak között.

Sokéves munkájukat az alapítványon kívül most egy pályázati lehetőség is támogatja: A Nemzeti Együttműködési Alap Közösségi Környezet Kollégiumának "civil szervezetek működési célú támogatása 2017" névre hallgat az a jó értelmű mankó, ami törekszik a diákok tanórákon kívüli motiválására. A három konferencia előadásai három zalai középiskolában tanulók százait érték már el, a kiadvány azonban jóval több kézbe is elkerülhet.

- A program révén a diákok jártasságot szereztek a kutatómunkához, az előadások révén gyakorolhatták a szónoklást, tehát sokrétű tudásra tehettek szert - vázolta az elmúlt hónapok hozadékát Dúcz Mihály.

- Nagyon reméljük, hogy mindez hozzájárul ahhoz, hogy a matematika, fizika, biológia, kémia ne legyen mumus a gyerekeknek, hiszen hajlamosak kijelenteni, ezt én nem értem, ebben én nem vagyok jó - tette hozzá Nemes Erika tanárnő, akinek csatlakozott Molnár-Csordás Beáta, jelezve, nem könnyű a munkájuk, de öröm, ha ráéreznek a tanulók e tantárgyak szépségére.

A diákok hatékony motivációjához mindig újabb és újabb trükköket kell bevetniük. A tanárok úgy látják, érdemes lenne sokkal jobban - átírt, leporolt tankönyvekkel, tantervekkel - ráirányítani a figyelmet arra, hogy az élet egyetlen percéből sem hiányoznak a természettudományos tények, törvényszerűségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!