Kultúra

2017.05.15. 19:10

Régi és mai receptek az őrségi konyhából - könyvbemutató Keménfán

KEMÉNFA - Hagyományos és modern ételek egyaránt megtalálhatóak az őrségi gasztronómiában - hangzott el azon a könyvbemutatón, amit pénteken tartott a községben Gaál Zsuzsanna.

Gyuricza Ferenc

Az Őrségben falusi vendéglátással is foglalkozó előadó saját szakácskönyvének bemutatásával engedett bepillantást a térség gasztronómiájába. Az eseményhez kóstoló is társult, ezen többek között tökmagos pogácsát, almás és túrós réteseket, kormin szőlővel ízesített málét, valamint rozs alapú ételeket szolgáltak fel, továbbá őrségi gyümölcsökből készített pálinkák kóstolására is lehetőséget biztosítottak a jelenlévőknek a szervezők.

A könyvbemutatót ételkóstoló követte. A képen középen, fehér blúzban Gaál Zsuzsanna, Az őrségi konyha kincsei - Régi és mai receptek című szakácskönyv szerzője  Fotó: Keménfai Önkormányzat

Gaál Zsuzsanna még 2013-ban jelentette meg Az őrségi konyha kincsei - Régi és mai receptek címmel ellátott, száz oldalt is meghaladó szakácskönyvét, és azóta számos településen tartott hasonló bemutatókat. A kötet nem szokványos szakácskönyv, hiszen a tradicionális őrségi ételek - mint például a hajdinás vargányaleves, a csutris rétes, vagy a tökmagolajos saláta -, illetve a hagyományos alapanyagokat felhasználó mai receptek közlése mellett bepillantást nyújt a térség lakóinak egykori mindennapjaiba is.

A kiadvány szerzőjének az volt a célja a kötettel, hogy az Őrségbe látogatóknak ne csak helyben kóstolhassák a tájjellegű, tradicionális ételeket, de azokat akár otthon is elkészíthessék, illetve közben ismerjék meg az itteniek életét is.

Ezek is érdekelhetik