Kultúra

2015.12.28. 16:59

„Szépen” gyűlnek az emberi sztorik

Zalaegerszeg - Zalai siker is kíséri a legújabb hazai meseirodalmat. A Mesefelhő című könyvbe nyáron bekerült az egerszegi Szép Györgyi egyik története, december közepén pedig a Varázsvíz című büki könyv adta közre az egyik meséjét.

Arany Horváth Zsuzsa

„A szüleim pedagógusok, gyerekkorom óta érdekel az írás, Pék Pál volt az érettségi elnök, mikor érettségiztem, s meglepett, hogy megdicsérte a dolgozatomat. A sors úgy hozta, hogy 2013-tól lett tengernyi időm, hogy írjak. A meseírás „véletlenül” jött, hiszen nincs gyermekem, csak egy keresztlányom (Zsófi), aki most lesz 3. osztályos. Ő az első, aki olvassa a történeteimet”, összegezte kérésünkre az indíttatást a zalai tollforgató.

Az első könyv, a Zöld Jövő!, akció környezetvédelmi mesekönyve, amely a környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódva a 2011-ben kiadott Óvd a Földet! című mesekönyv folytatásaként jelent meg ezévben. A nyertes írásokat tartalmazza a kiadvány. A nemcsak a legkisebbeknek szóló mesekönyv pedagógiai intézményekbe kerül és környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvényeken jelenik meg, lévén, hogy a környezeti nevelés nagyon fontos a gyermekintézményekben, amit a meséken keresztül a legkönnyebb közel vinni a célközönséghez.

- A királyi család gyógyulásának története című mesém díjnyertes pályamű lett - tájékoztatta szerkesztőségünket a zalai meseíró. - Egy kislány lerajzolta a történetet, ahogy az számára megelevenedett. Ez is látható a könyvben számos más, gyermekek által készített illusztrációval együtt. Egy másik meseíró pályázaton „Igaz mese” című írásommal nyertem, s ez bekerült egy szintén gazdagon illusztrált meseantológiába. Ezúttal szabadon választott történettel lehetett indulni a megmérettetésen. Nagy örömömre, a munkámhoz a testvérem, Suderné Szép Ágnes rajzát választották ki a szerkesztők illusztrációként.

A kiadvány címe: Mesefelhő. A Garbo Könyvkiadó gondozásában jelent meg A kötet bemutatója Budapesten volt 2015 szeptemberében. A népszerűsítésében részt vállalt Pálffy Rátz Ottó, az Országos Mécs László Irodalmi Társaság elnöke is. Ebből hat példány bekerült az Országos Széchenyi Könyvtárba is.

S most decemberben megérkezett a következő kézzelfogható elismerés.

- A harmadik pályázaton, melyen indultam, előre megjelölt szereplőkkel lehetett meséket írni. Ide nem csak egyetlen írással lehetett pályázni. Több történetemet is beválasztották.Varázsvíz című kötetet is több mint 90 rajz díszíti - jelezte számunkra Szép Györgyi.

Aki sokféle területen szerzett már tapasztalatokat: iskolatitkár, pénztáros, kézbesítő, adminisztrátor, kirakatrendező, nyomdai montőr, eladó, grafológus, igazságügyi szakértő, törvényszéki ülnök titulus is állt már a neve mögött. Nem csoda hát, hogy elég „szépen” gyűlnek a sztorik a környezetében átélt eseményekről, emberekről. Bizonyára később is közreadja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!