Kultúra

2015.10.24. 14:26

Kézzel, szívvel-lélekkel - Újjáélesztett mesterségek napja Keszthelyen

Keszthely - Hogyan és mit csinál a kovács? Miként lesz a búzából liszt? Hogyan lehet díszíteni a mézeskalácsot, csipkét verni, szőni, lószőrt fonni? Mi is a mézbor? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattak, s régi mesterségek fortélyaival ismerkedhettek gyerek és felnőttek.

Keszey Ágnes

Az épület előtt kalapácsütések hangja, bent egy kis malom duruzsolása, s számtalan kérdés és válasz hangzott el szombaton a Balatoni Múzeumban. Az intézmény a Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozva rendezte meg az "Újjáélesztett mesterségek napját".

Murmann Marcell tűzikovács

– A múzeumi gyűjteményben itt vannak a lószőrtermékek, a kosarak, a méhészet használati tárgyai, fafaragások, a karcolt tojások – ezek mind a múlt hiteles emlékei. Ezekhez tartoznak az újjáélesztett mesterségek: térségünkben is szerencsére egyre többen fogják a kést és faragják a pásztorbotot, díszítik a tojást, régi mesterségeket űznek. Ezek mutatják, hogy az önfenntartó élet, a közeledés a természethez, egyre inkább népszerű, s a néphagyomány ápolása, tisztelete is megjelenik – ezeket karoljuk fel - szólt Németh Péter, a kiállítóhely múzeumpedagógusa a szombat délutáni programról.

Az érdeklődők nem csak megnézhették, hanem ki is próbálhatták a ma is élő hagyományokat: a kézműves és népművészeti mesterségeket és a terményfeldolgozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!