Kultúra

2015.08.02. 07:05

Kallósd a térség nyári régizene fellegvára

Kallósd - Az idén immár tizennegyedik alkalommal csendül fel muzsika a 13. századi kallósdi kerektemplomban.

Civil Tudósítónktól

A szentgróti térség műemlékeinek népszerűsítésére 1999-ben Szalay Csaba kistérségi menedzser bemutató körutat szervezett a magyar sajtó képviselőinek, ennek során egy-egy látnivalót helyi művészeti csoportok szerepeltetésével tette „élővé. A kallósdi kerektemplomban előadott kamarahangverseny kiváló hangzása még a Kossuth Rádió hangtechnikusait is meglepte. Ez adta az ötletet további hangversenyek szervezéséhez.

2001. nyarán került sor az első, zömében egyházzenei hangversenyekre július és augusztus hónapban, minden szombaton este.  A hangversenyek kezdete azóta mindig a naplementéhez van igazítva, így nem csak lelket, hanem szemet is gyönyörködtető minden alkalom.

Szalay Csaba – támogatás hiányában egy év kihagyással   -  azóta is szervezi a kallósdi estéket és ebben szakmai segítője a kezdetektől Lovász Gábor, a zalaszentgróti  Erkel Ferenc Zeneiskola igazgatója. Közreműködők a szentgróti és keszthelyi  zeneiskola tanárai, növendékei, képzett zenészek és énekesek, alkalmanként a Zalaszentgróti  Városi Kamarakórus, és a Brass Com rézfúvós együttes. Az első évek hangversenyeit pályázaton nyert pénzből sikerült megvalósítani, mert bár a fellépők tiszteletdíjat nem kapnak, de az útiköltségüket meg kell téríteni, az előadások pedig ingyenesek.

Az idei szezon hangversenyeit - melyeknek híre már „Hagyárosbőrőndtől Csopakig" vonzza a kül-  és belföldi vendégeket  -  a kallósdi, a kehidakustányi és a zalaszentgróti önkormányzat és két külföldi vendég finanszírozza, ezzel is hozzájárulva a nyári programkínálat bővítéséhez.

Az idei első (szombati) hangversenyen  Deli Botond, aki ősszel zenei szakközépiskolában folytatja tanulmányait, érett művészek komolyságával, mély átéléssel zongorázott és aratott viharos sikert. Farkas Szabolcs idén fejezte be a szentgróti zeneiskola 6. osztályát, biztos hangszerkezeléssel klarinétozott. A korábbi megyei verseny győztese, aki országos versenyeken is jó helyezéseket ért el, a tubás Szabó Benedek is  nagy sikerrel szerepelt, zongorán Lovász Gábor működött közre. - Augusztus 8-án Szolnoki Tibor és Lovász Gábor, 15-én a keszthelyi „Dolce" klarinét-kvartett és szezonzáróként 22-én dr. Félegyháziné Székely Andrea, Németh Bálint és Megtért Eszter hangversenyére kerül sor. Az előadások, amelyekre belépődíj nincs, minden alkalommal 19 órakor kezdődnek.

Címkék#Kallósd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!