Kultúra

2015.06.18. 15:50

Huszonkettedik évét tapossa a szepetneki német nemzetiségi tábor

Szepetnek - Látogatás az evangélikus iskolában, séta az úgynevezett német utcákban és kastélytúra. A héten zajlik a hagyományos német nemzetiségi nyelvi és hagyományőrző tábor a dél-zalai településen.

Horváth-Balogh Attila

A táborban helyi általános iskolások vesznek részt, a cél a német identitástudat erősítése ugyanis a településre még 1757-ben a Batthyány-család, mint az uradalom birtokosa Németújvár környékéről német ajkú evangélikus vallású embereket telepített.

- A német nemzetiségi önkormányzat immár 22. éve szervezi meg táborát a Zalában egyedüliként német nemzetiségi nyelvet oktató helyi iskolával, egészen pontosan a Királyi Pál ÁMK-val közösen - bocsátotta előre Unger Ilona, elnök. - Idén is nyertünk pályázati támogatást a tábor lebonyolításához az Emberi Erőforrások Minisztériumától, az Országos Német Önkormányzattól, illetve a német belügyminisztériumtól. Az idei az első év, amikor a tábort kiterjesztettük a község ovisaira is (ugyanis az óvodánk is nemzetiségi oktatási intézmény), így azt lehet mondani, hogy a résztvevők életkora 5-6 évtől 18 éves korig terjed. Igyekeztünk a gyerekek számára olyan programkínálatot összeállítani, amely alkalmas a német identitás erősítésére, a hagyományok őrzésére.

Mint megtudtuk, a programok sorában például előadás szerepelt, amit Plöchl Gyula tartott, aki beszélt Locsmándról származó családjáról, a szepetneki evangélikus iskoláról, a nebulók megtekintettek egy tipikus sváb házat, a Szantner-, illetve a Markács-féle német gyűjteményt, sétát tettek az úgynevezett német utcákban, és gyönyörködhettek a romjaiban is szép, éppen felújítás alatt álló kastélyban is, mely igazából a Batthyány-család uradalmi központja volt.

A gyerekeknek Sóstainé Márfi Ibolya (szemben balról) helytörténész mesélt a kastély történetéről. Fotó: Szakony Attila

A programok lebonyolításában Fehér Natália táborvezető, Dobri Katalin, az iskola igazgatója és Sóstainé Márfi Ibolya helytörténész vett részt. A gyerekeket utóbbi kalauzolta a kastélyban tegnap.

- A majorgazdaság irányítója, a gazdatiszt lakott az 1850-es években készült épületben, de néha, amikor Szepetneken vadászott, a főúr is itt szállt meg - mesélte. - A harmincas évek végén már a nagykanizsai Löwenstein-család működtette az uradalmat, jelentős felújítást, átalakítást végeztek rajta. Később pedig a téesz kapta meg és növényvédőszer-raktárnak használták. Most magántulajdonban van, új gazdája hozzálátott a felújításhoz.

Az 5.-es Schmidt Gábor azt mondta: sajnos, otthon már nem nagyon őrzik a régi német hagyományokat, ezért szimpatikus neki a tábor.

- Sok érdekességet hallottunk, amikről eddig nem tudtunk. Harmadikos korom óta járok egyébként a táborba és nagyon tetszik, hogy most, felsősként komolyabb feladatokat kapunk, mint korábban. A kastélyban diós kukoricamálét is kóstolhattunk, naná, hogy ízlett - magyarázta.

A nemzetiségi és hagyományőrző tábor ausztriai kirándulással zárul vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!