Kultúra

2015.05.28. 11:43

MMA-közgyűlés - Rendes és levelező tagok felvételéről döntöttek

Öt rendes és tizenegy levelező tag felvételéről döntöttek a Magyar Művészet Akadémia (MMA) csütörtöki közgyűlésén a Pesti Vigadóban.

A tagozatok javaslata alapján az MMA közgyűlése rendes taggá választotta Szűcs Endre építészt, Szurcsik József képzőművészt, Szarvas József színművészt, Ferdinandy György írót, költőt és Sára Ernő grafikust.

A tagozatok javaslata alapján a közgyűlés levelező taggá választotta Vesmás Péter építészt, Ternovszky Béla rajzfilmrendezőt, Horváth Péter rendezőt, Csernyus Lőrinc építészt, Márkus Béla irodalomtörténészt, Lajta Gábor festőművészt, Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót, Baráth Ferenc grafikust, Marton László rendezőt, Jánosi András népzenészt és Hőna Gusztáv harsonaművészt.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke (j) átadja a Nagydíjat Tornai József költőnek, műfordítónak, a nemzet művészének az MMA első idei rendes közgyűlésén a Pesti Vigadóban. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az elnökség ajánlására tiszteletbeli taggá választották Anthony Gall építészt, Mőcsényi Mihály tájépítész professzort, Pollák Róbert múzeumigazgatót és Tímár Sándor koreográfust.

A közgyűlésen az MMA elnökének, főtitkárának és a különböző testületek vezetőinek a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszak eseményeiről szóló beszámolóját hallgatták meg a résztvevők, megtárgyalták a köztestület 2014. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló jelentést és az MMA 2014. évi közhasznúsági jelentését.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke (j) átadja az Életműdíjat Kallós Zoltán néprajztudósnak, a nemzet művészének az MMA első idei rendes közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2015. május 28-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az idei költségvetés elfogadás után az akadémia Alapszabályának módosításáról tárgyaltak, majd határozatot hoztak arról, hogy az MMA Népművészeti Díja az Erdélyi Zsuzsanna-díj - A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Díja elnevezést kapja.

Az alábbiakban az MMA tájékoztatása alapján közöljük az új rendes és az új levelező tagok névsorát.

Az MMA új rendes tagjai:
- Szűcs Endre (építőművészeti tagozat)
- Szurcsik József (képzőművészeti tagozat)
- Szarvas József (színházművészeti tagozat)
- Ferdinandy György (irodalmi tagozat)
- Sára Ernő (iparművészeti és tervezőművészeti tagozat)

Az MMA új levelező tagjai:
- Vesmás Péter (építőművészeti tagozat)
- Ternovszky Béla (film- és fotóművészeti tagozat)
- Horváth Péter (film- és fotóművészeti tagozat)
- Csernyus Lőrinc (művészetelméleti tagozat)
- Márkus Béla (művészetelméleti tagozat)
- Lajta Gábor (képzőművészeti tagozat)
- Andrásfalvy Bertalan (népművészeti tagozat)
- Jánosi András (népművészeti tagozat)
- Baráth Ferenc (iparművészeti és tervezőművészeti tagozat)
- Marton László (színházművészeti tagozat)
- Hőna Gusztáv (zeneművészeti tagozat)

Címkék#tagok#mma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!