Kultúra

2015.05.17. 07:27

Ilyen a „Bálintcsere” - Magyar Bálint olyan csapatba került, amibe minden ember vágyik

Zalaegerszeg - Alig több mint 15 esztendő telt el azóta, hogy a teljes napfogyatkozás apropóján Hajdu Sándor, a Hevesi Sándor Színház egykori zenei vezetője írt egy darabot, Napfogyatkozás címmel, amelynek egyik főszerepét, az akkor végzős színésztanonc Magyar Bálint kapta meg.

Kiss Gyöngyvér

A darab kapcsán az ifjú tehetség számos, nagy hírű zenésszel találkozott, akik a muzsikus pálya felé terelgették. Elvégezte a Zeneakadémiát, több neves szerepet megtestesített a Madách Színházban és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon egyaránt, reklámok és szinkronszerepek tömkelege áll mögötte, nemrég pedig új zenekarával, a Group'n›Swinggel látogatott vissza a zalai megyeszékhelyre. S bár megyénkben ez kevésbé jellemző, de ha az ország más pontjain meglátják a lenti születésű Magyar Bálintot, gyakran még mindig a Barátok közt egykori Szilágyi Lórántjára asszociálnak.

– Ha az embert beskatulyázzák, sokáig hiába próbálkozik, kizárólag az adott szerephez társítják. Nekem is nehézséget okozott kibújni ebből a csigaházból, de ahogy dolgoztam, és jöttek olyan szerepek, mint például a Jégvarázs szinkronja, egyre inkább háttérbe szorult a Barátok közt – mondta Bálint, hozzátéve, hogy a Zeneakadémia mellett főként anyagi forrást jelentett neki a sorozat, s amikor belátta, hogy választania kell, egyértelműen az éneklés mellett döntött.

Magyar Bálint: – Többféle stílus közel áll hozzám. Fotó: Pezzetta Umberto

Tanulmányai folytán, a muzsikán belül a klasszikusok kerültek előtérbe, a könnyebb műfaj szerepek formájában érkezett, így Raoul Az Operaház fantomjából a Madách Színházban, D'Artagnan A három testőrből a Margitsziget Szabadtéri Színpadán vagy éppen Clifford Bradshaw a Vörösmarty Színház Kabaréjában. S mindez jól mutatja, hogy a stílusok közötti átmenet nem okoz számára különösebb nehézséget.

– Talán a rajzfilmeknek is köszönhetően „úgy vagyok összerakva", hogy iszonyú rugalmas torkom van. A dalirodalom nagyon közel áll hozzám, s azt gondolom, hogy egyszer még éneklek majd dalesten is, de mostanában inkább a könnyűzenében érzem otthon magam. Nyilván más stílust, és technikát kíván egy swing és egy Schubert dal, de egy alapképzettség mellett szerintem inkább azt kell tudatosítani, hogy miről énekel az ember. Érzelmileg pedig egy musical is lehet olyan bensőséges, mint egy szerelmes dal – fejtette ki Bálint. – Előadóművészként azt kellett inkább megtanulnom, hogy már nem a partnerekkel való közös játék az elsődleges feladatom, hanem a közönséggel kell együttműködnöm. Ezt tanulom szinte még most is, s minden fellépés alkalmával érzem, hogy egy kicsit jobban nyitok a hallgatóság felé.

Az együttes segítségére ebben is mindig számíthat, hiszen – mint mesélte – nagyon jól egymásra találtak a tagokkal. A 2006-ban alakult csapatot egyébként 2009 és 2014 között két énekes erősítette, Mihályi Réka és Gájer Bálint személyében, mígnem a férfi frontember úgy döntött, hogy szólókarriert kezd. Ekkor történt a „Bálintcsereként" is fémjelzett változás, amelynek köszönhetően a zalai énekes az év elejétől tagja a Group'N›Swingnek. Mint azt Magyar Bálint a kezdetekről felidézte, az első próba előtt az volt a legnagyobb kérdés, hogy a másik énekessel, Mihályi Rékával jól együtt tudnak-e működni. Rögtön kiderült, hogy ez biztosan menni fog, s mindenki örömmel fogadta a tagok között Bálintot.

– Olyan csapatba kerültem, amibe minden ember vágyik. Baráti kört és családot is kaptam általuk. Őszinte szeretettel fordul mindenki a másik felé és valódi demokrácia van ebben a zenekarban. Nincs manager, vagy „főember", aki megmondja, hogy mikor mit kell tenni, hanem mindenki megtesz minden tőle telhetőt, hogy a legjobb süljön ki egy-egy produkcióból – jegyezte meg Bálint. – A próbákat is nagyon komolyan vesszük, hiszen a koncert igazából már egy végtermék, nem ott alakulnak ki a dolgok. Rengeteg gyakorlás kell ahhoz, hogy minden úgy menjen, ahogy elképzeltük. Lehet persze egy fellépésen is rögtönözni, de az a jellemző, hogy a közönség elé már betanult dolog kerül, ami improvizációnak tűnik, pedig valójában hetekig készültünk rá.

Ez persze a színházban is megszokott, az ottani próbafolyamatokból ismerős volt Bálintnak, de tartogatott bőven újdonságot is a zenekari munka. Életstílusa mit sem változott az elmúlt esztendőkben, sokat fut, úszik, bringázik, sőt fél éve a jóga is felkeltette az érdeklődését.

– A színpadi ember testi karbantartása éppen olyan fontos, mint a hang edzése – fogalmazott Magyar Bálint. – Emellett továbbra is nagyon sok szinkronfelkérést kapok, s rengeteg munka vár ránk a Group'n›Swinggel. Pár hete mutattuk be a Most légy férfi című számunkra készült első közös videoklipünket, illetve hamarosan napvilágot lát a zenekar harmadik nagylemeze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!