Kultúra

2015.03.08. 10:20

A szerelem viharában - A szív hídjai a filmvászon után a nagykanizsai színpadon is

Nagykanizsa - Meryl Streep és Clint Eastwood húsz évvel ezelőtt a mozivásznon már egyszer sikerre vitte A szív hídjai című regényt. A szerelmi dráma szereposztása a magyar színpadon is parádés, Udvaros Dorottya és László Zsolt érzelmi viharai a közönségre nagy hatást gyakorolnak.

Benedek Bálint

Robert James Valler művét az Orlai Produkciós Iroda mutatta be a HSMK közönségének. A sztori Francesca (Udvaros Dorottya) halálával kezdődik, így a történetet valójában a gyermekei (Szamosi Zsófia, Chován Gábor) mesélik el. Anyjuk naplóját olvassák, hogy megértsék, miért is kell Francesca végakarata szerint hamvait a folyóba szórni ahelyett, hogy apjuk mellé temetnék. A történet egy Isten háta mögötti amerikai kisvárosban játszódik még 1965-ben. Arról az asszonyról szól, aki Olaszországból Amerikába költözött, hogy régi terveit feladva, feleség és anya legyen egy farmon. Egyszer a férj és a gyerekek négy napra másik városba utaznak, Francesca otthon marad. Ekkor állít be váratlanul a National Geographic fotósa, Robert (László Zsolt), útbaigazítást kérve, hiszen nem tudja, pontosan merre is találja az egyiket Madison megye sok fényképezendő hídja közül. A véletlen találkozás addig elfelejtett érzelmeket szabadít fel a nőben, a férfi izgalmas életének történetei pedig csak tovább mélyítik kettejük kapcsolatát. Az útbaigazításból megrendítő szerelem lesz, ami bár mindössze négy napig tart, de a nő és a férfi életét egészen a halálukig meghatározza. Udvaros Dorottya és László Zsolt kettőse bemutatja, hogy a házasság nem lehet akadálya a tűznek, flörtnek vagy egy csodálatos szerelemnek sem. Emellett viszont felhívja a figyelmet arra, hogy a sors és a véletlen furcsa játéka ellenére nem szabad meggondolatlan döntéseket hozni.

A szív hídjai. Udvaros Dorottya és László Zsolt. Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Udvaros Dorottya az előadás után elmondta: a Belvárosi Színházban Orlai Tibor producer kereste meg, hogy játssza el a darab címszerepét. Bár a regényt nem olvasta, a filmet látta, így rögtön azt érezte, egy ilyen gyönyörű történet vétek lenne kihagyni. Partnerként pedig László Zsoltot képzelte el maga mellé, akivel éveken át játszott együtt. Ráadásul a rendező, Novák Eszterrel már korábban is dolgoztak együtt. Ha ilyen emberek találkoznak, abból nem lehet probléma, folytatta Udvaros Dorottya.

– Ahogy haladtunk előre a próbákban, egyre jobban behúzott bennünket a történet tiszta egyszerűsége, mely egyben az ereje is.

– Ez pedig a szerelem, ami az élet bármelyik szakában elcsavarhatja az ember fejét?

– Mindenkivel megtörténhet az, hogy válaszút elé kerül. S, mint ahogy a darab is kétféle utat mutat. Tulajdonképpen ennek az asszonynak a döntése becsülendő a családja szempontjából, ugyanakkor az önmagával és Roberttel szemben elhibázott a döntés. Talán az emberiség erre soha nem tud egyértelmű választ adni.

– A hétköznapokban nem biztos, hogy elgondolkozunk azon, hogy a párválasztáskor jól döntöttünk-e.

–  Azért sikeres ez a regény, mert felvet egy kérdést, s azt megmutatja minden irányból. Láthatjuk a szépségét és a veszélyét is, elgondolkodtatja a nézőt, hogy majd a saját életében próbáljon meg jól dönteni. Előfordul olyan eset, amikor nem tudja építeni egymást két ember, akkor egy házasságot bizony fel kell bontani. Ugyanakkor pont manapság, amikor az emberek olyan könnyedén kötnek házasságot és válnak, a történet szépen és finoman vázolja fel, ilyenfajta hatalmas felelősséggel tartozunk azokért a gyerekekért, akik a mieink lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!