Kultúra

2014.12.22. 16:45

Zajk, Budaörs és Naszály együtt

Megyénk szülötte, a hosszú évtizedek óta a főváros szomszédságában – Budaörsön – élő író, költő Kanizsa József az ünnepek közeledtén három kötettel is jelentkezett. A könyveket hagyományosan támogatja a szerző szülőfaluja, Zajk is.

Arany Horváth Zsuzsa

Kanizsa József mindig gondol a gyerekekre, az ünnepek alkalmával, legyen az karácsony, húsvét kifestő könyvvel lepi meg a legkisebbeket, amit mesékkel, versekkel tesz élvezetesebbé. Ezúttal a fiatal, Hódmezővásárhelyen született, a Pannon Rajzfilmstúdióban pallérozódott Vörös Édua (30) – színes ceruzás, pasztell krétás, temperás kifestést igénylő – rajzait egészítette ki apró, gyerekközeli történeteivel, amelyek természetesen a karácsony ünnepköréből választották témájukat. A karácsonyfa és a tündér című karcsú, színes füzet hét történetet tartalmaz, a végén néhány verssel emelve a gyerekolvasók ünnepváró hangulatát.

A zalai alkotót befogadó környezet előtti szellemi tisztelgésnek is felfogható a következő könyv, amely a Varázsos, ezerarcú Budaörs címet viseli. A beköszöntő sorokat nem más, mint a város polgármestere, Wittingoff Tamás jegyzi. „Képek villannak fel, hangulatokat élünk át olyan helyekről, amelyeket mindannyian ismerünk, a költő mégis új módon láttatja azokat...”, írja az előszó, jelezve a könyv egyedi értékét, ami az ott lakók számára különlegessé teheti a zalai szemmel élő szerző munkáját. A könyvet Kanizsa József fotói és újságírói munkája révén született riportok egészítik ki.

A harmadik verseskötet a Naszályi pillanatok. Az ok: Kanizsa József a feleségét kapta ettől a településtől. A Gerecse alatt húzódó falu nem is kaphatott volna romantikusabb irodalmi „emlékművet” ennél a válogatásnál. De a bátor és érzelemdús, fényképekkel gazdagon illusztrált családi kitárulkozás se hagyhatja hidegen az olvasókat. A kötet zárásaként író-olvasó találkozók képei sorjáznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!