Kultúra

2014.11.30. 13:35

Kultúrtörténeti érték a kiadott levélváltás

Szentlászló - Egy fiatal házaspár levelezését tartalmazza az a Vágyakozás a lövészárkokból című kötet, aminek bemutatóját szombat este tartották a határon túli településen.

Gyuricza Ferenc

A lendvai Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet és a Maribori Területi Levéltár által közösen kiadott mintegy négyszáz oldalas kötet az I. világháborúban a keleti frontra került Jankó Zsigmond és a rá otthon várakozó felesége, Kovács Matild szinte teljes levélváltása olvasható. Mindez kultúrtörténeti érték – jelentette ki a bemutatón Pintér Tamás történész-levéltáros, a Nagy Háború Blog szerkesztője, mert a levelekből olyan adatokat tudhatunk meg, amiket egyébként ma már nehéz lenne rekonstruálni.

A megjelent kötet címlapja

A Szécsiszentlászlóról bevonult fiatalember nemcsak a saját történetét írja le a mozaikos frontnaplóként is értelmezhető levelekben, hanem megemlékezik társairól, de olyan eseményeket is közöl, amik a korabeli cenzúra miatt más módon nem juthattak volna felesége tudomására, s így közvetve az utókor sem értesülhetett volna róluk. Kovács Matild válaszaiból az I. világháborús hátország sorsát, egy férfiak nélkül maradt falu helyzetét ismerhetjük meg. A levélváltás a fiatal pár szerelmi történetét is bemutatja, a Söveges-Lipovsek Gordána által szerkesztett kötet címe erre utal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!