Kultúra

2014.11.12. 12:00

Kötődések - Miklosovits László grafikái

Zalaegerszeg - Az ausztriai Oberwartban nyílik kiállítás november 14-én, pénteken 18 órakor a zalaegerszegi származású grafikusművész, Miklosovits László munkáiból.

Magyar Hajnalka

A december 6-ig látogatható tárlaton Wolfgang Abfalter osztrák festőművésszel közösen mutatkozik be az irodalmi ihletésű grafikáiról, könyv illusztrációiról ismert, több évtizede Albertirsán élő Miklosovits László.

A tárlatnak a felsőőri D-Art Galéria ad otthont, s e hely szintén nem nélkülözi a zalaegerszegi kötődést. A kiállítóhely ugyanis a szintén megyeszékhelyi születésű Dóczi László festőművész lánya, Dóczi Virág nevéhez fűződik. A nemrégiben elhunyt Dóczi László Zalaegerszegről Szombathelyre került, s ott generációk sorát tanította a tanárképző főiskolán. Lánya folytatta az apai hivatást, festőművész lett, s Oberwartban letelepedve létrehozta a D-Galériát, ahol édesapja hagyatékát és saját műveit mutatja be. Emellett folyamatosan bemutatkozási lehetőséget biztosít kortárs magyar és külföldi képzőművészek számára. Így került ide a most nyíló tárlat is, amelynek Márai Sándortól kölcsönzött címe: „Mi dolgod volt a Földön?"

A kékszakállú herceg vára című grafika Balázs Béla művéhez készült, amelyből Bartók Béla írt operát. Fotó: Miklosovits László

A kiállítás megnyitóján Dietmar Misik, Oberwart alpolgármestere köszönti a művészeket és a vendégeket, a tárlatot és az alkotókat prof. Tóth Csaba festőművész méltatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!