Kultúra

2014.10.26. 16:50

A lány, akit a jazz szabaddá tesz

Nagykanizsa - A fiatal énekesnő, Karosi Júlia szolid bája és vénuszi idomai rögtön másodlagossá válnak, amikor fellépésein elszabadul a jazz démona. Mint a Kanizsa Nemzetközi Jazz és Világzenei Fesztiválon is.

Karosi Júlia nem termékként tekint a jazz zenére, nem a portéka eladójának, hanem művek előadójának tartja magát. A könnyen fogyasztható zenének sem híve, bár egyre több hazai jazz formáció a szórakoztatást, az örökzöld sláger-feldolgozások irányát célozza meg. Ő és kvartettje ennek épp az ellenkezőjét teszi.

- A klasszikus zene, a modern jazz és a magyar népdalfeldolgozások egyaránt visszaköszönnek repertoárunkból - mondta.

A gyökereket kutatva az énekesnő-dalszerző gyermekkoráig kell visszautazni. A kezdeti impulzusokat a szülői házban kapta: édesanyja operaénekes, bátyja koncertező orgonista, így korán megfertőzte a zene .

- Mindez pedig az éneklésben testesült meg leginkább - folytatta. Az általános iskolában is ének szakra jártam, ezzel párhuzamosan több hangszeren tanultam. A középiskolás években jött a sorsfordító pillanat, amikor megfogott a jazz. Szerelem volt első hallásra, a szabadság érzését és a felszabadultságot hozta el az életembe. Viszont mégsem gondoltam, hogy zenész leszek ismerte el.

Karosi Júlia: saját szerzemények és népdal-feldolgozások (Fotó: Szakony Attila)

Karosi Júlia a gimnázium befejeztével az ELTE bölcsészkarára jelentkezett, de az egyetemi évek alatt hiányzott az életéből valami: mégpedig a jazz. Aztán tett ez ellen, három éve már, hogy maga mögött tudhatja a zeneművészeti egyetem jazz tanszakát is. Sikerrel szerepelt több nemzetközi énekversenyen, öt éve pedig megalapítottam saját zenekarát, a Karosi Júlia Qartet-et. A jazz négyesfogat azóta is leginkább frontembere szerzeményeit játssza. Zenéjük finom, érzékeny híven tükrözve az énekesnő lágy nőiességét. A zongora, a nagybőgő, a dob és az ének együttese improvizációkban bővelkedő zenei utazásra hívja a közönséget Japánban és New York-ban is.

- Két lemezünk jelent meg, zömmel saját szerzeményekkel, és népdalfeldolgozásokkal - mondta Karosi Júlia, aki szerint az európai magyar jazzre amit formációjuk képvisel nyitottabbak külföldön az emberek. Hogy ez itthon is változzon, igyekeznek minél többekkel megkóstoltatni a muzsikájukat. Hátha rákapnak a nagy falat, ám mégis rágható jazz ízére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!