Kultúra

2014.09.01. 15:40

Tíz napig tartott a varasdi Spancirfest, a kacagás és jókedv

Varasd - Vasárnap ért véget a horvát–magyar határhoz közeli Varasdon a tizenhatodik Spancirfest utcai fesztivál programsorozata, mely tíz napig tartotta lüktető izgalomban a horvátországi barokk fővárosának óvárosát.

Kühne László

Korabeli ruhákban korzózó párok, fiatalok és kevésbé fiatalok rótták az óváros utcáit. Fotó: A szerző

A szervezők nem alaptalanul címkézhetik úgy rendezvényüket, hogy a legnépszerűbb és legsokoldalúbb horvát fesztivál a varasdi, hiszen a tíz nap látogatottsága már hosszú évek óta százezres nagyságrendű.

Elsőként persze a nálunk is megszokott kirakodóvásárral találkozhatott az ember, de jóval nagyobb többletet nyújt a zegzugos utcák kínálta „háttér", s gyakorlatilag minden beszögellésben találhattunk árust, mi több, horvát kereskedőnél akár tokaji aszút is. Természetesen magyarokkal is találkoztunk, akik például kerámia virág kínálatukkal vívtak ki elismerést a sokadalomból.

Persze a művészeteknek legalább akkora szerep jutott ezekben a napokban a varasdi tereken és a korzón, mint a portékáknak. A legtöbb esetben színpadra sem volt szükség, hogy a művészek előadásait láthassuk az utca kövezetén. A nemzetközi kavalkád természetesen a nagyszínpadokra is beköltözött, hiszen miközben az úgynevezett kreatív parkban a képzőművészek fejezhették ki a lehető legsokoldalúbb módon változatos gondolatvilágukat, addig – akár a felettébb kemény – rockbandák több ezres közönségük előtt gondoskodtak a remek hangulatról. Ráadásul mindezt úgy, hogy még a sokszor kiadós eső sem tántorította el a rajongókat.

Az utcai forgatag emlékezetes performanszai közé tartozott a fesztivál nyitányán például az „idomított" óriáshangyák utcákon át tartó vándorlása, nem kevés pillanatnyi riadalmat okozva a kíváncsi, de egyben meghökkent nézősereg soraiban is. Viszont nem csupán a sci-fi világából találkozhattunk vonulókkal, hiszen korabeli ruhákban korzózó párok, fiatalok és kevésbé fiatalok rótták az óváros utcáit – valóban a Spancirfest jelentésének jegyében (az elnevezés a város utcáin való laza sétálgatásra utal).

A programok – egészen vasárnap késő estig – már a kora délutáni órákban elkezdődtek, s ahogy már írtuk, nem is kellett sokat keresgélni, lévén a műsorok, előadások sokaságába szinte szó szerint bele botlottunk, ha már nyakunkba vettük a varasdi óvárost...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!