Kultúra

2014.06.19. 13:05

Használt autógumikból készülnek a látványos szobrok

Különleges hobbija van Demeter László dísznövény-kertésznek: ha éppen nem a növényeivel foglalatoskodik, akkor használt gumiabroncsokból készít életnagyságú szobrokat.

Horváth-Balogh Attila

A gumis vállalkozások pedig örömmel biztosítják a több száz kilónyi alapanyagot a férfinek, aki aztán új formát ad a hulladéknak.

– Bármilyen hihetetlen, de az egész a dísznövénykertészetből indult – kezdett bele az előzmények felidézésébe Demeter László. – Növényszobrokat szerettem volna készíteni, melyekhez szükség van drótvázra, amire felfuttatjuk a kúszónövényeket. Nyilván, a váznak olyan formájúnak kell lennie, amilyen alakú szobrot akarunk, tehát ha elefántot, akkor elefántnak, ha cápát, akkor meg cápának. A gond csak az, hogy ezek a növények borzasztó lassan nőnek, ha nyírom is őket, 5-6 év, mire egy szobor összeáll. Az elkészített vázak viszont nagyon tetszettek, s elkezdtem azon gondolkozni, hogy milyen anyaggal lehetne bevonni őket, ami rövid időn belül megfelelő látványt nyújt. Így jött képbe a gumi. Az elején még kicsit nehézkes volt a megmunkálása, de aztán lassan ráéreztem, hogyan is lehet a legkönnyebben beépíteni a szobrokba.

Demeter László és a takaros gumiszarvas. Előbb elkészíti a vázat, amire gipszkarton-csavarokkal rögzíti a levágott futófelületeket (Fotó: Szakony Attila)

A férfi elmondta, ma már vascsövekből készíti el a vázat, amire gipszkarton-csavarokkal rögzíti a használt gumik kivágott felületeit.

– A gumikat nem melegítem, csak hidegen felcsavarozom – magyarázta. – Leginkább személyautó-abroncsok futófelületeit használom, de beépítek kistraktor-, motorkerékpár- és bicikligumikat is. A teherautó-gumikkal azonban nem tudok mit kezdeni, már a kisteherautóké is túl merevek.

Demeter László azt is elmondta: a megmunkálás szempontjából az egyébként teljesen mindegy, hogy nyári-, vagy téli gumikról van szó, viszont a márka, illetve a minőség már érződik. A jó nevű gyártók abroncsairól például nehezebben tudja levágni az oldalfalat, mert az anyaga sokkal merevebb, mint az olcsó tömegabroncsoké.Ha pedig összeállnak a szobrok, előbb egy réteg szilikont ken rájuk, végül felkerül a gumifesték is, ez biztosítja a tartósságukat.

– Eddig egy cápát készítettem, egy szarvast, egy bikát és egy monumentális rinocéroszt – mutatta az udvarban a gumiszobrokat. – Utóbbit akkora méretben, hogy az oldalában egy padot is el tudtam helyezni, amire majd rá lehet ülni, ha teljesen elkészül.

Demeter László végül elárulta: az embermagasságú rinocérosz elkészítéséhez körülbelül három hét folyamatos munkára volt szükség.

 

A brazilok már Krisztus előtt fociztak?

A gumiból készült termékek életünk minden területén megtalálhatók. Kevéssé köztudott, hogy a kaucsuk, mint a gumi alapanyaga már a maya kultúra kialakulása előtt ismert volt. Kr. e. 1500-500 között egy ősi nép élt a mexikói öböl dzsungelében. Ők voltak az olmékok, akik elsőként fedezték fel, hogy bizonyos fák gyantás nedvét rugalmas golyókká lehet gyúrni. Tehát könnyen lehet, hogy a brazilok már Krisztus előtt ismerték a focit...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!