Kultúra

2012.09.25. 12:34

Fafeye, a jóságos tengerész (fotókkal frissítve)

Zalaegerszeg - Fafeyee, a tenger ész hajótörést szenved és egy kis városba vetődik. Kalandjaival pénteken 14.30-tól ismerkedhet először az egerszegi Hevesi Sándor Színház közönsége.

MTI

Árulkodó a főhős neve: egyrészt Popeye-re asszociál az ember, hangzása alapján pedig makacs, fafejű személyre gondol. Az Egressy Zoltán zenés játékát rendező Naszlady Éva bólint a felvetésre.

- Fafeye, a tenger ész valóban konok ember, rettentő módon elhatározott a jóra és a tisztaságra - fogalmazott. Hozzátette, a történet mindenkinek szól, aki megőrizte magában a gyermeket. Minden kitalált történet, így a világirodalom összes alkotása is mese, mely a jó és a rossz küzdelméről szól. Az egyes műfajok közötti különbség talán annyi, hogy a léteznek olyan, kifejezetten felnőtteknek szóló eltévelyedések, melyek nem a jó győzedelmeskedésével végződnek. Ez esetben erről szó sincs. Inkább, az az érdekes, hogy a fordulatos történetben miként tart ki a főhős a végsőkig amellett, amit jónak gondol, amit elhatározott, ami életének egyedüli irányadó elve és, hogy ezért a kitartásért miképpen jutalmazza az élet. Az életben az egyik legcsábítóbb dolog az, hogy letérjünk a helyes erkölcsi útról: ez rövid távon mindig könnyebbséget jelent, bolgogsággal kecsegtet, sikeresnek tűnhet. Az embernek azonban hosszú távon kell gondolkoznia, hogy élete végén is elmondhassa: boldog. Ha tehát úgy tűnik, mintha pórul járnánk mi, akik jók vagyunk - mert nyilván midenki azt gondolja magáról, hogy jó -, ne keserítsen el bennünket: ha kitartóak vagyunk a jóban, az előbb-utóbb visszakanyarodik hozzánk és áldást hoz ránk.

A fontos és megszívlelendő üzenetet a művészek egyébként könnyedséggel igyekeznek átadni a közönségnek.

- Nevettetni szeretnénk. Szerintem az embereket kizárólag szórakoztatás útján lehet elgondolkodtatni, olyankor ugyanis megnyílnak a lelkükben azok a csatornák, melyeken át beengedik az őket ért hatást - folytatta a rendező. - Ha pedig beengedték, akkor az észrevétlenül vagy észrevehetően változást generál. Ami nem szórakoztat, azt eltartom magamtól, unom és bármilyen magvas gondolat legyen, nem gyakorol rám hatást. Sokat nevettünk, miközben készültünk a bemutatóra, reméljük, a közönség is sokat nevet majd.

Fafeye Gulyás Hermann Sándor lesz, Paradicsom szerepében Kováts Dóra lép színpadra, apja a zöldséges pedig Wellmann György lesz. Buttanderként Kiss Ernőt, Bittnerként Bellus Attilát láthatják a nézők, Kikiáltóként Kató Balázst. További szerepekben Andics Tibor, Foki Veronika, Katona Kornél, Magyar Cecília, Mester Edit, Mikita Lilla, Molnár Lilla és Pap Lujza lép színre. Az előadás zenéjét Máriás Zsolt szerezte, aki Lőrincz Tamással és Kiss Krisztiánnal gondoskodik a muzsikáról.

A díszletet és a jelmezeket Tihanyi Ildikó tervezte, a koreográfus Újváry Milán volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!