Kultúra

2012.03.08. 18:25

Már vagy 35 éve muzsikálnak együtt

Nagykanizsa – Rendhagyó énekórákkal tölti meg az ország iskoláinak tornatermeit a világhírű Muzsikás Együttes. A foglalkozásokat saját erejükből indították 8 évvel ezelőtt, azóta rengeteg fiatalhoz vitték el a magyar fül számára oly bizsergető dallamokat.

zaol.hu

- Ezeket az órákat azért kezdtük el, mert megdöbbentünk, hogy az iskolások menynyire nem tudnak semmit sem a magyar népzenéről – válaszolta kérdésünkre Sipos Mihály. – Ingyen jártunk a budapesti iskolákba, mígnem egyszer a MOL felkarolta a sorozatot, támogatni kezdte és azóta az ország szinte minden sarkába eljutottunk. Bemutatjuk a gyerekeknek a különböző vidékek, tájegységek népzenéjét, a Dunántúltól Gyimesig. Régi és új stílusokat egyaránt a fiatalok elé tárunk, akiket, amikor csak lehet, meg is énekeltetünk. És a legtöbbször nagyon fogékonyak. Van, hogy egészen a csujjogatásig jutunk, amikor velünk együtt skandálják ezeket a 4 soros kis versikéket: „Járd ki lábam, járd ki most, nem parancsol senki most, jobbik lábam, jól vigyázz, mert a balog meggyaláz, csujjujjujju...” Ettől zeng a tornaterem, amit nagyon szeret az ifjúság, mert megérzi a közösség erejét.


Sipos Mihály úgy véli: élményeiket a gyerekek minden bizonnyal elraktározzák emlékeik közé, és amikor majd felnőttként nekik kell felépíteni a maguk kultúráját, talán újra előkerülnek.

– Persze, az is lehet, hogy nagyon mélyre kerül ez az egész, elsüpped a többi élmény közé – de már az is jó, ha ott van egyáltalán a készletben. Erre, úgy érzem, minden esélyünk megvan, mert a gyerekek úgy mennek haza, hogy: „Hú, ez de jó volt!” Lehet, hogy ideig-óráig elfelejtik, de ha újra előjön, már nem ismeretlen a számukra.

– A Muzsikás immár 35 éve meghatározó szereplője a magyar népzenei életnek. Gondolták volna a kezdetek kezdetén, hogy ilyen szép pályaívet rajzolnak meg?

– 1972–74-ben kezdtünk együtt zenélni, de ez már mitológia és az idők ködébe vész – mondta nevetve a zenész. – Nagyjából 35 éve futunk ezen a egynéven. De hogy a kérdésre is válaszoljak: nem, nem hittük volna. Múlt héten a Carnegie Hallban szerepeltünk, ha valaki ifjú korunkban azt mondja, hogy egyszer itt lépünk fel, biztosan bolondnak nézzük. És valóban, most már jócskán bent vagyunk a korban mindannyian, de egy ideig még szeretnénk muzsikálni. Ahogy a 2004-ben elhunyt legendás kalotaszegi prímás, Fodor „Neti” Sanyi bácsi egy-egy táncrend behúzása után rendszeresen elkiáltotta magát: „Száz évig!” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!