Kultúra

2012.02.29. 12:48

Évfordulós népművészeti kiállítás Lendván

Ne menjen feledésbe a hetési hímzés címmel kiállítás nyílik a szlovéniai Lendván március 2-án, az idén fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Lendvai Galéria és Múzeumban.

MTI

A kiállítás apropója az, hogy az 1920-as évekre eltűnt, kihalt hetési népviseletet és hímzést az 1980-as években Kerecsényi Edit néprajzkutató, zalai és vas megyei népi iparművészek, valamint a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet hímző szakkörei feltámasztották, újjáélesztették és most reneszánszát éli, virágzik.
   
A hetési hímzés és népviselet a térség népi kultúrájának egyik gyöngyszeme, értékes kincse.
   
A szlovéniai magyarság ezzel a kiállítással ünnepli annak 25. évfordulóját, hogy 15 hagyományőrző hímző szakkör működik a Muravidéken, amelyek több mint 150 asszonyt fognak össze, akik ápolják és fenntartják a hetési népművészetet.
   
A Lendvai Galéria és Múzeumban ennek tiszteletére több, mint 100 hímző asszony, közel 250 kézimunkájából és népi iparművészeti alkotásaiból nyílik majd a szlovéniai magyarság eddigi legnagyobb szabású néprajzi kiállítása.
   
A kiállítás alkalmából mutatják be Kepéné Bihar Mária és Lendvai Kepe Zoltán Ne menjen feledésbe, Hagyományőrző hímző szakkörök a Muravidéken című könyvének második kötetét.
   
A Lendvai Galéria és Múzeum, valamint a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet közös kiállítása március 31-ig tekinthető meg - közölte az MTI-vel Kepéné Bihar Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!