Kultúra

2011.12.14. 17:09

Müller Péter Sziámi 60 éves

Müller Péter Sziámi költő, filmrendező, rockénekes, az URH, a Kontroll csoport egykori frontembere, a Sziget fesztivál szervezője december 12-én, hétfőn töltötte be hatvanadik életévét.

MTI

A hazai alternatív zenei élet emblematikus figurájának nevelőapja Müller Péter író, aki tizenkét évesen fogadta örökbe. Kettejük későbbi közös munkáik során vetődött fel az ötlet, hogy a Sziámi név használatával különböztesse meg magát tőle. A Sziámi még gyerekkorából származik: amikor egy ikerpárról kezdett regényt írni, barátai ezt a becenevet ragasztották rá.
   
Érettségi után meghívták a Magyar Televízióba szerkesztőnek és különböző vetélkedők kitalálására is felkérték. Közben folyamatosan írt, egyszer éppen az Állami Artistaképző Iskola akkor induló bohócosztályáról - végül egy bohóc és cirkuszrendező diplomával a kezében távozott az intézményből 1973-ban. Közben az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar-francia szakos diplomát szerzett, ezzel párhuzamosan elvégezte a Magyar Rádió szerkesztő-riporter iskoláját, 1980-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán kapott diplomát.
   
Jelentkezett a Francia Filmakadémia ösztöndíjára, filmfesztiválokon vendégeskedett Hollandiában és Ausztriában, szerkesztőként és forgatókönyvíróként, rendezőasszisztensként dolgozott, színdarabokat írt. 1980-tól 1992-ig a MAFILM rendezői állományában, illetve az utóbb létrejött Alkotói Irodarendezői állományában dolgozott.


1980-ban alapító tagja volt a csupán fél évig létezett, de ma már a magyar underground legendájának számító URH zenekarnak, 1981-84 között a Kontroll Csoport frontembere volt, majd változó felállásokban és nevek alatt (Sziámi-Sziámi, Sziámi Ultrarock, Sziámi TAO, Müller Péter Sziámi, Sziámi Zenei Társulat) zenélt; a kilencvenes években például hét éven át egy Zala megyei faluban. Mintegy 250 dal szövegét írta és énekelte, szövegeik azonban a rendszerváltás előtt a hivatalosság számára nem voltak elfogadhatók, így albumaik éveken át nem jelenhettek meg.
   
1989-től a Sziámi Zenei Társulat Kulturális Egyesület ügyvezető igazgatója, 1992-től a Sziget Kulturális Szervezőiroda Kft. tulajdonosa és kreatív igazgatója volt. 1993-ban Gerendás Károllyal megszervezte az első Diákszigetet, amely azóta Sziget fesztivál néven Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. Néhány évvel ezelőtt eladta tulajdonrészét a Szigetben, de megmaradt kreatív igazgatónak.
   
1996-ban, felbuzdulva az Isten pénze című közös musical sikerén, Tolcsvay Lászlóval és Müller Péterrel megírta a Mária evangéliuma című rockoperát, Miskolcon több darabot rendezett, közben fordított operát, egy "hangzó színházon" és egy ballada összeállításában működött közre, filmet írt, szerzői estekkel jelentkezett a Miskolci Nemzeti Színházban, amelynek művészeti vezetője volt.


Kezdeményezője és főigazgatója volt a 2001 nyarán indult Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak. 2005-től társadalmi megbízatásban, az Állami Operaház stratégiai igazgatója volt. Több film fűződik nevéhez, köztük a Mi jut eszedbe az énekesnőről?, az Ex-kódex, Az utca embere lelki elsősegélyben részesül és a Van-e élet a földön?. Televíziós sorozatai közül az egyik legemlékezetesebb a Rubik Ernővel készített Hogyan működik?
   
Az URH 2008-ban újra fellépett a VOLT és a Sziget fesztiválon, a Kontroll Csoport hosszú szünet után tavaly ősszel Debrecenben és a Petőfi Csarnokban, majd New Yorkban is koncertet adott. Szakcsi Lakatos Béla zongoraművésszel közösen játszik az egykori Joy Division előtt tisztelgő zenekarban, az Isolated-ben, tavaly a magyar dal napján pedig igazi underground supergroup állt össze a fővárosi Gödör Klubban: az Időtlen Zenekar nevű alkalmi formációt az egykori URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó és Sziámi tagjai alkották, és e csapatok dalait játszották.
   
2003-ban a Sziget Fesztivál létrehozásában és megszervezésében végzett kiemelkedő munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. Életének legfontosabb, legmeghatározóbb tevékenységének a versírást és az éneklést tartja, azt vallja, elsősorban költőnek született.
   
Mostanában leginkább a Baltazár Színházra koncentrál, ahol negyedik éve játszik szellemi sérültnek mondott, hihetetlen kisugárzású színészekkel. Több fiatal előadónak ír dalszöveget, köztük napjaink egyik legtehetségesebb alternatív énekesnőjének, Odettnek (korábban Odett és a Go-Girlz!). Tóth Krisztinával közösen gyermekverseken dolgozik, a kassai színház számára darabot készít Böszörményi Gyula könyvéből, a "Gergő és az álomfogók"-ból, és gondolkodik egy játékfilmen - szintén elsősorban a Baltazárosokkal.
   
Saját versösszeállítása is készül és egy lemez az And Friends-szel, valamint egy másik, vers-rap anyaggal Duel aka Szabó Attila producer-zeneszerző műhelyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!