Kultúra

2011.10.03. 17:10

Hangfoglalás - Három nap, csaknem ötvenezer látogató

Minden idők legnagyobb és legsikeresebb közép-kelet-európai zenei szakvásárát rendezték meg a múlt hét végén Budapesten. A péntektől vasárnapig tartó Hangfoglalás elnevezésű demonstráció közel ötvenezer látogatót vonzott a Syma Csarnokba.

Gyuricza Ferenc


A többek között a hang-, fény-, színpad- és stúdiótechnikai eszközöket, valamint a hangszerek széles tárházát bemutató szakmai kiállítást immár hatodik alkalommal rendezte meg a Hangszeresek Országos Szövetsége.

 A cél ezúttal is az volt, hogy az újdonságokat testközelbe hozzák a hazai fogyasztók számára. A rendezvény ugyanakkor a szórakoztatást is szolgálta, hiszen a felvonultatott hangszereket ingyenesen kipróbálhatta bárki, s ezzel párhuzamosan mini-koncerteket, bemutatókat is tartottak. Ennek okán a három napot végig olyan erős hangzavar jellemezte, hogy az egyik élelmes kiállító rögtön füldugókat kezdett árusítani.

- Végre beérni látszik az a munka, amit az elmúlt 6–8 évben végeztük a zenélés jövőjéért - mondta a főszervező, Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetsége főtitkára. - Évek óta több tízezer ember vesz részt a Hangfoglaláson, idén azonban rekordot is döntöttünk, hiszen 47 ezer ember látogatott ki hozzánk. A szakma egyöntetű véleménye az, hogy a Hangfoglalás a hazai zene és zenészek ünnepévé vált.

A kiállítók többsége a könnyűzenei szakmához kapcsolódott, de a klasszikus hangszerek között is lehetett bőven válogatni. A kínálat az árspektrumon is érzékelhető volt, akusztikus gitárt akár már harmincezer forintos áron is lehetett vásárolni, míg a csúcskategóriát a másfél millióba kerülő hangszerek képviselték. Hasonló volt a felhozatal az elektromos gitárok terén, itt azonban az úgynevezett signature modellek, azaz egy-egy világhírű zenész nevével fémjelzett típusok iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés. Sokan vették például kézbe azt a különleges hangszert, amelynek alapmodelljét a Pantera tragikus körülmények közt elhunyt zenésze, Dimabag Darrell személyes közreműködésével fejlesztett ki a gyártó.

- Kilenc éve gitározom, ezért elsősorban ezek a hangszerek vonzottak a bemutatóra - mondta a lenti Borsos Barnabás. . Nem a kereskedelmi forgalomban bármikor fellelhető márkák érdekeltek, hanem a különlegességek, az egyedi termékek. Láttam gyönyörű, gyöngyházberakásos hangszereket, melyek ma már többmilliós értéket képviselnek, ezért múzeumokban, magángyűjteményekben őrzik őket.
Ezek a hangszerek tényleg csak ritkán láthatóak.

A kiállítók között ugyancsak voltak Zalához kötődőek, az 1962-ben alapított japán Audio-Technica Ltd. kelet-európai igazgatója, a megyénkből elszármazott Árki Attila többek közt arról számolt be, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a professzionális hangszerek és a hasonló színvonalat képviselő háttértechnika iránt, ezért ennek az üzletágnak biztosan van jövője. A közép-kelet-európai piacon dinamikus fejlődés tapasztalható, képviseletük révén ma már Azerbajdzsánban vagy Macedóniában ugyanazokat a csúcsminőséget képviselő eszközöket vásárolhatják meg az érdeklődők, mint a Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy a show-biznisz iránt már jóval korábban érdeklődést mutató európai országokban.

A kiállítás több ismert zenészt is vonzott. Voltak közöttük, akik érdeklődőként jelentek meg a Syma Csarnokban – az EDDA gitárosa, Alapi István legalább fél órán keresztül válogatott a hangszerek között –, mások demonstrátorként, azaz bemutatóemberként magyarázták el az érdeklődőknek egy-egy típus előnyeit. Ezeken az úgynevezett klinikákon a Grammy-díjas kongás, Shango Dely, a tavasszal még az amerikai Nevermore kisegítő zenészeként turnézó Vörös Attila, valamint a Beatrice két zenésze, Laczik Ferenc és Magasvári Viktor is részt vett.

Háromszáz zenei esemény

A Hangfoglalás a koncerteket sem nélkülözte. A három nap alatt mintegy háromszáz zenei eseménynek adott helyet a Syma Csarnok egyik különterme. Fergeteges hangulatot teremtett a feldolgozásokat is bemutató Blind Myself, de az eszelős rockabilly show-t produkáló Yellow Spots blokkjára is rengetegen voltak kíváncsiak. Egyedül Harcsa Veronika fellépése maradt el, a jazz-énekesnő egy kisebb baleset miatt kényszerült lemondani a műsorát.

 További zenei hírek itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!