Kultúra

2011.08.23. 18:00

Varázslatos (ezer) év volt

Kedden tartották a Varázslatos ezer év című, TÁMOP által támogatott projekt záró rendezvényét a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban.

MTI

A tavaly szeptember elsejével indított program célja volt megmutatni, milyen színes és sokrétű lehetőségek kínálkoznak arra, hogy múzeumi élmények, tartalmak dúsítsák az óvodák és iskolák tanóráit és szabadidős tevékenységeit.

Mint Kissné Kovács Ágnes projektmenedzsertől megtudtuk, minden kitűzött tervük teljesült, a részt vevő 1166 gyerek mintegy 600 órányi múzeumi élménnyel, tudással vérteződött fel az eltelt év során. Ezen belül 21 szakkör dolgozott a legkülönfélébb témákban, 42 tematikus napot szerveztek, s vetélkedő is zajlott.

A visszajelzések alapján a programban részt vevő diákok kedvező tapasztalatokat, többletismereteket szereztek a múzeumpedagógiai órákon. Ezek a gyerekek közelebb kerültek, "beszoktak" a múzeumba, megismerhették a közgyűjteményben folyó munkát, és rájöttek arra is, hogy a múzeum ma már nem ugyanaz, ami a társadalom tudatában nagy általánosságban él – mondta Kostyál László megbízott igazgató a keddi záró sajtótájékoztatón.

A gyerekek – életkoruk, érdeklődésük szerint - megismerhették a fazekasságot, a középkori életet, Zala megye építészeti és képzőművészeti emlékeit vagy azt is megtudhatták, mi történik a régészeti leletekkel, míg a lelőhelytől a kiállításig eljutnak. Az oktatóórák zöme az erre a célra kialakított múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiségben zajlott, de régészeti kirándulások, határjárás keretében felkeresték a megyei régészeti központokat vagy műemlékvédelmi szempontból különlegesnek számító helyeket.
   
A megbízott igazgató kitért arra, hogy az iskolai és lexikális ismeretek átadásán túl a témanapokon, szakkörökön közelebb tudták hozni a gyerekekhez a különböző történelmi korszakok mindennapjait is, a kézműves jellegű foglalkozások pedig komoly történelmi ismereteket is tartalmaztak. A történelem oktatása elképzelhető más eszközökkel, módszerekkel is, mint ahogy azt az iskolákban megszokták – összegezte Kostyál László.

A projektzárón Káldy Mária, a szentendrei MOKK igazgatója és Bánfalvi Péter, a megyei közgyűlés oktatási osztályának vezetője tartott a témához illő előadást.

Zala megye ezer éve - Klikk ide

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!