Kultúra

2011.08.14. 08:24

Tiszta lappal kezdenek a pedagógusok és a diákok

A szeptemberi tanévkezdés mindig várakozással tölti el a diákokat, tanárokat. Különös izgalom járja át azokat a kis- és nagy gyerekeket, akik először lépik át iskolájuk küszöbét.

Sinkovics Eta

– Úgy a pedagógusok, mint a diákok számára mindig tiszta lappal indul a tanév – kezdte Drávecz Csabáné, a megyeszékhelyi Dózsa-tagintézmény vezetője, magyar-ének szakos tanára. – Nyáron feltöltődnek a gyerekek, lelkileg nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban kezdik az iskolát. Az ovisok alig várják, hogy beülhessenek a padba, a felsősök pedig, hogy találkozzanak a barátaikkal. Szinte kivétel nélkül megfogadják, a mostani tanévben jobban fognak igyekezni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jó tanulók év végéig tartják is a tempót, ugyanakkor a kevésbé szorgalmasak az első sikertelenségek után kicsit feladják. Ilyenkor lelket kell önteni beléjük, s mindent megtenni azért, hogy sikeressé tegyük őket – hangsúlyozta.


Hozzátette, a pedagógusok számára is élmény találkozni szeptemberben a gyerekekkel, akik rengeteget változnak a nyáron. A tanárok felkészülve, megújult ismeretekkel fognak a tanévhez, nem tehetik meg, hogy ne tartsanak lépést a kor követelményeivel. De az iskola is mindig tartogat újdonságot a falait ősszel benépesítő diákok számára, idén például két kosárlabdapálya várja a gyerekeket.

Elmondta, öröm számára, hogy a tanítványai kiválóan megállják az életben a helyüket, s az „érted haragszom, nem ellened” esetű tanulók húsz év múlva is ráköszönnek az utca túloldaláról.

– A gyerekek nem egyforma képességűek, nem lehet mindenki mindenben tehetséges. De mindenkiben ott van a szikra, csak meg kell találni... – vallja Drávecz Csabáné.

Az iskolakezdés várakozása egyaránt jelen van az általános iskola első osztályát kezdő, az ötödikbe lépő, illetve a középiskolába induló gyerekeknél, hogy a felsőoktatásba tartókról most ne is szóljunk.

– A kisdiákoknál éles az óvoda után a váltás, ezért a szülőknek is különösen figyelniük kell arra, hogy otthon a játék legyen az elsődleges regenerálódási lehetőség a kicsik számára – tanácsolta Gaál Tímea zalaegerszegi gyermekpszichológus. Hozzátette, az, hogy milyen lelkülettel várják a kisdiákok az iskolát, nagyban függ a szülők megélt iskolai élményeitől.


A szakember utalt arra is, ugyancsak váltás történik az alsó tagozatból a felsőbe induló gyerekeknél, hiszen ötödikben nagyobb önállóságot kapnak a diákok. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a szülők ne vegyék át a napközis tanár szerepét és ne tanuljanak órákon át a gyerekkel, mert ez mindkettőjük számára kudarcélménnyel járhat.

– Nekik szülőknek kell maradniuk a gyerek mellett. Bízzanak abban, hogy ötödikben türelmesebbek a pedagógusok: tudják, az első olyan év, amikor a diákoknak önállóan kell a tanulás mellé állni. Természetesen hatékony lehet, ha a szülő kikérdezi a leckét és amikor a gyerek kéri, segít, de ha arra tanítja, hogy csak vele együtt tud felkészülni, akkor lehet, a középiskola végéig fennmarad ez a helyzet...

Gaál Tímea azt javasolja, ha a szülő szeretné elkerülni a „semmi” választ arra a kérdésre, hogy mi történt az iskolában, inkább azt tudakolja, történt- e vele valami különleges, találkozott- e a barátaival. Ilyenkor a gyerek is érzi, az érdeklődés nem elsősorban a teljesítményére vonatkozik: felelt-e, hányast kapott, mikor írnak dolgozatot.

– A kétségtelenül jelen lévő teljesítménykényszer helyett sokkal többet nyom a latba, hogy szülőként mennyire tudunk a gyerekeink mellé spontán élethelyzetben odaállni, és olyan kapcsot jelenteni számukra, amiben bármilyen problémájukkal hozzánk fordulhatnak – hangsúlyozta Gaál Tímea.


Középiskolában
Az első évfolyamot kezdő középiskolások várakozását felerősíti, hogy a választott iskola a jövőbeni hivatásuk felé vezeti őket. De az általános iskolai esetleges rossz élményeiket feledve, tiszta lappal indulnak, új környezetben bizonyíthatnak.



Suliváró dosszié



Kapcsolódó cikkünk: 
Jövőre hiányszakma lehet a gyermekpszichiáter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!