Kultúra

2011.08.15. 14:31

Meghalt Kosaras Vilmos, Zalaegerszeg Város Tiszteletbeli Polgára

Életének 71. évében elhunyt Kosaras Vilmos, a Kanadai Magyar Televízió producere, Zalaegerszeg tiszteletbeli polgára. A Zalabesenyőn született, 1973 óta Kanadában élő színész-rendezőt Torontóban, augusztus 13-án érte a halál - közölte a család hétfőn.

MTI

Kosaras Vilmos (Pufi) Zalabesenyőn született 1940. május 24-én. A Rózsahegyi Kálmán Színiiskolában 1962-ben végzett, majd a győri Kisfaludy Színház tagja lett.
   
A budapesti Kamara Varietéhez 1965-ben került, ahol színészként és művészeti titkárként dolgozott, de rendezéssel, valamint díszlettervezéssel is foglalkozott. A magyar kabaré legnagyobb sztárjaival játszott együtt: Kabos Lászlóval, Kibédi Ervinnel, Feleki Kamillal, Bodrogi Gyulával, Voith Ágival, Latabár Kálmánnal lépett fel.
   
A Magyar Televíziónál 1966-tól dolgozott rendezőasszisztensként, Horváth Ádám mellett. 1967-től az újra megnyíló Moulin Rouge művészeti vezetője, rendezőasszisztense lett. A magyar revü megszállottja volt: Bogár Richárd, Medveczky Ilona, Izsmán Nelly, Szécsi Pál, valamint számtalan énekes, táncos és artista lépett fel műsorukban.
   
Kanadába 1973-ban ment ki, ahol Kertész Sándor színházában, a Torontói Művész Színházban lépett fel. Amikor 1987-ben Kertész bezárta a teátrumot, Kosaras Vilmos megalapította saját színházát, Torontói Magyar Színház néven. 
   
A Torontói Magyar Színház 1993-ban Magyarországon - többek között Zalaegerszegen is - vendégszerepelt a határon túli magyar színházak kisvárdai fesztiválján, ahol Arthur Miller Pillantás a hídról című darabját mutatta be hatalmas sikerrel.
   
Kosaras Vilmos 1997-ben elnyerte a Pro Cultura Hungarica díjat. 2007-ben a Magyar Köztársaság Elnöke Kosaras Vilmosnak, a Rogers Television producerének több évtizedes színházi és televíziós tevékenységéért, valamint a magyarországi és a kanadai magyarság közötti kulturális kapcsolatok erősítéséért a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta. 

 2008 februárjában Zalaegerszeg a Város Tiszteletbeli Polgára címet adományozta neki.
2010 májusában 70. születésnapjára és a 35 éves kanadai munkáságért Ontario Premier elismerő oklevélet kapott, ez év augusztusában Veszprém Város polgármesterétől a Város Arany Oklevélét vehett át.
 

Haláláig, immár 9 éve volt a Kanadai Magyar TV producere.


Verebes István beszélget Kosaras Vilmossal:




Interjú Kosaras Vilmossal a terasz.hu-n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!