Kultúra

2011.07.22. 07:40

Még nincs meg a hősöket rejtő kút - keresnek tovább

Az elmúlt évekhez hasonlóan a napokban ismét feltárásokat és felméréseket végeztek a Zrínyi-Újvár területén a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói, akik ezúttal somogyi és zalai régészek irányításával végezték munkájukat.

Szalabán Attila

Hatodik éve minden nyáron Beleznára érkezik az egyetem hallgatóinak egy csapata, s oktatóik vezérletével a Zrínyi Miklós által a török ellen létesített egykori Újvár területét tárja fel.

Ez idén sem volt másként, tegnap még szorgalmasan dolgoztak a fiatalok és elöljáróik. - Ezúttal huszonhárom fős csapatunk érkezett - mutatott körbe Papp Ferenc alezredes. - Fiataljaink idén az egykori vár udvarát tárták fel, tehát egyrészt ástak, másrészt milliméterre pontos térképeket készítettek. Az alezredes hangsúlyozta: a nemzetvédelmi egyetem már csak a névadójára tekintettel is kiemelt fontosságúnak tartja a Zrínyi-Újvár feltárásában való részvételt. Ezt jelzi, hogy immár sokadik éve látogatnak el nyáron Beleznára.A szakmai munkát idén két rutinos régész, a zalai dr. Vándor László és a somogyi dr. Költő László irányította. Mellettük régész gyakornokok, egyetemi hallgatók is dolgoztak - a várudvar területén tehát számos ember tüsténkedett egyszerre. Ez persze eredményt is hozott: számos barakk falmaradványa, elégett küszöbfája került elő, de a föld mélye egyéb kincseket is rejtett. - Megtaláltunk két kályhát is, melyet gyönyörű griffes-oroszlános csempékből raktak össze egykor - magyarázta dr. Vándor László. - A várat annak idején elfoglaló törökök nyilván mindent felgyújtottak, a falakat pedig ledöntötték. A régészek csontleletre is bukkantak, mely komoly izgalmat okozott az egyetemisták között. Dr. Vándor László azonban kissé lehűtötte a kedélyeket, amikor tisztázta: a maradvány nem értékelhető, az lehet akár egy évszázadokkal azelőtt lerágott és hanyagul eldobott cubák is. A csont feltűnése egyébként azért váltott ki izgalmat, mert egy korabeli leírás szerint a győztes törökök a vár kútjába dobták az összes halottat, és a csontokra máig senki nem talált rá. A most kutató csapat mindenesetre felfedezett egy kutat, ám annak megfelelő lemélyítéséhez munkagép kellene, kézi erővel erre a feladatra nem mertek vállalkozni. Papp Ferenc érdeklődésünkre elmondta: jövőre mindenképp szeretnék a leírásban szereplő várkutat megtalálni és feltárni. A gyönyörű kályhacsempéken kívül egy lengyel pénzérmére is rábukkantak az egyetemistákkal dolgozó régészek. Az ezüst korongocskát - 3-as garast - a felirata alapján az 1587-től 1632-ig uralkodó III. Zsigmond lengyel király verette egykoron. A munka tegnap az egyetemi csapat számára véget ért, ám a régészek folytatják. Jövő héten szegedi egyetemisták érkeznek Beleznára, s a remények szerint tovább gazdagítják az egykori Zrínyi-Újvárról már felhalmozott ismereteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!