Kultúra

2011.07.28. 17:03

Alkotói barlang: művésztelep Cserszegtomajon

Éppen két évtizede, hogy Cserszegtomajon elindult a Szabad Művészet Alkotótábor. A nyaranta immár tradicionális találkozó résztvevői idén mégsem jubileumot ünnepelnek, hanem az I. Nemzetközi Művésztelep programjára gyűltek össze.

Horányi Árpád

A működést mindeddig a tábor alapítványa tartotta fenn, kellő támogatottság híján azonban elapadt e finanszírozási lehetőség. Az így keletkezett űr kitöltéséről újrakezdéssel gondoskodtak a korábbi táborok gazdái: Szencz Lívia és Takács Ferdinánd, akik – a művészbarátok támogatásával – saját otthonukban hozták létre az I. Nemzetközi Művésztelepet.

– Örülök ennek a folytatásnak, ahol egyben igen komoly megújulásra is leltem – így a szlovákiai Párkányról érkezett Novák Szilvia, aki negyedik éve jár a cserszegi táborokba. – A közösség ugyanaz, de az új helyszín miliője teljesen más mint az eddigi, egészen különleges hangulatot teremt, szinte lökésszerű inspirációt ad a munkához.
 
A kertben sűrűn sorakoznak a festőállványok, az alkotóknak szinte a könyökük is összeér. Bubla Éva harmadszor látogatott a táborba.


– Festészetemet a színek és a formák játéka jellemzi, ezt a mozgást figurális és nonfiguratív módon is szeretem ábrázolni – avat be munkájába. – Az első pillanattól rengeteg inspirációt kaptam itt, már négy képet is festettem.

Mindamellett, hogy az alkotók a művészetben a szabadságukat élik meg és a megújulást keresik, a művésztelep fő témája a község nevezetességeként ismert Kútbarlang. Erre hangolta a táborozókat a helyi Labirint Karszt- és Barlangkutató Sport Egyesület életéből rendezett fotókiállítás, valamint Serdar Ünver török költő Barlang című verse, ami a tábornyitáskor a szerző anyanyelvén és magyarul is elhangzott. Mint kiderül: a résztvevők a festészeten túl a szobrászatot, a fotózást, s a költészet ugyancsak képviselik.

– A művészetben nagyon fontos, hogy kiépüljenek a kapcsolatok az alkotók, a társművészetek és a nemzetek közt egyaránt, hiszen a kultúrák összefüggenek – így a Vonyarcvashegyről érkezett Illésné Major Julianna.

Szavait pedig egyetértően kommentálja Serdar Ünver.

– A készülő alkotásokkal együtt olyan az itteni atmoszféra, ami szinte „dagasztja” a költői vénát. A látvány úgy rendezi a gondolataimat, hogy azt érzem, nem is én gondolom ki a verset, hanem a vers mondja nekem: Írjál már meg!

Egyéni munkák készítése mellett a programban akciófestészet is szerepel, hárman dolgoznak együtt: Novák Szilvia, Bubla Éva és Szencz Lívia, természetesen barlangi témában. Az előtanulmány mintegy 6 órás túra volt a Kútbarlangban, az élményekből monumentális közös munka születik a táborzárásra.


Új „MŰSZAK”
A folytatás? Mint Takács Ferdinánd elmondta, Művészek Szabad Alkotóközössége (MŰSZAK) néven jogi keretek nélküli baráti kört terveznek létrehozni, amit a tagok akarata tart össze, önként vállalt kötelezettségekkel. A cél: kiállítások, alkotótelepek szervezése, saját erőből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!