Kultúra

2011.06.26. 08:00

Tanévet zárt a Georgikon – Először avattak mérnökké külföldi hallgatókat (fotókkal)

A Pannon Egyetem Georgikon karának szombaton megtartott nyilvános tanévzáró tanácsülésén ünnepélyes keretek közt 160 fiatal szakember vehette át bizonyítványát, oklevelét.

Horányi Árpád

 

Ezúttal első ízben avattak mérnökké külföldi hallgatókat, akik FAO ösztöndíjasként a karon indított angol nyelven folyó képzésben vettek részt. Ez alkalomból volt jelen az eseményen   Ukor Kanacho Yatami, Kenya   rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki beszédében elmondta, hogy nagyra értékeli az egyetemi kar sok afrikai országot érintő vállalkozását, amivel hozzájárul a kontinens mezőgazdasági szektorának fejlődéséhez. Kiemelte továbbá: Kenyában az élelmiszertermelés jelentősége mellett az által is rendkívüli nagy szerepe van a mezőgazdaságnak, hogy az emberek 80 százalékának megélhetése is az agrárium adta munkalehetőséggel függ össze.

Köszöntötte a végzősöket dr. Horváth Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára, majd dr. Rédey  Ákos rektor mondott beszédet.

Dr. Dublecz Károly dékán  a Georgikon történelemében új korszakot jelentő esztendőként   beszélt a záruló tanévről. Rekordként említette, hogy a múlt év szeptemberében   581 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait a karon, újabb szakok indításával a Dunántúl egyik legszínesebb képzési palettáján kínálják immár a tanulási lehetőséget.     

 

 

Sikeres pályázatok révén számos   fejlesztést is végrehajtottak, tovább javítva azzal az oktató-kutató munka feltételeit. Elismerést jelent, hogy az intézmény idén otthont adhatott a 30. jubileumi Országos Tudományos  Diákköri Konferencia   agrártagozati rendezvényének.

A végzősöknek   az eskütételt követően dr. Rédey Ákos és dr. Dublecz Károly adta át az okleveleket. A kari tanácsülésen ezután tudományos fokozatot szerzett 7 szakembert avattak doktorrá. Majd elismerések átadására került sor: a vidékfejlesztési miniszter által adományozott Nagyváthy János-díjat kapott dr. Kocsondy József tanszékvezető professzor, ugyancsak miniszteri elismerést jelentő Környezetünkért Emlékplakettet vehetett át dr. Rédey Ákos rektor és dr. Horváth Erzsébet docens, a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett posztumusz kitüntetésben részesült dr. Nádasy Miklós docens.


Georgikon Emlékérmet kapott dr. Pálfi Dénes,   címzetes docens és Dr. Szabó T. Attila,   professzor. Az idegen nyelvi képzésben  kiemelkedő eredményt elér  hallgatók jutalmazására alapított Vári Andor-díjat   Balaskó Georgina és Tombor Nikolett  kapta. Elhangzott, hogy kari vezetés megújítására lefolytatott pályázati eljárás eredményeként a dékáni tisztséget továbbra is dr. Dublecz   Károly töltheti be, az általános helyettesi feladatokra  dr. Tóth Zoltán docens, az oktatási és akkreditációs helyettesi teendők ellátásra dr. Kondorosy Előd docens kapott megbízást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!