Kultúra

2011.05.11. 17:15

Pirx kapitányból maffiózó lett

A Berzsenyi Dániel Irodalmi Társaság idei találkozóján Papp János színművész Ember voltam címmel tartott pódiumműsorával idézte meg a közösség névadójának költészetét, életét.

Horányi Árpád

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban megtartott rendezvényre örömmel jött haza. A budapesti Centrál Színház tagjaként évek óta szereplője a kastélyparkban zajló Keszthelyi Nyári Játékoknak, s a Berzsenyi-társaságbeli szereplés is otthont jelent számára: Papp János Niklán nevelkedett 4 éves korától. (A  Vas megyei Egyházashetyén született költő munkássága  is itt kezdődött.)

- Több mint 20 éve, hogy Jancsó Adrienn biztatására állítottam össze a Berzsenyi-est műsorát - így a művész. - Neki akkor volt egy sorozata: Vers és dal a várban címmel, ennek részeként mutattam be először, a budai várban. Azóta legalább 100 előadáson túl vagyok vele.


Papp János a színházi munka mellett vonzódik a pódium műfajhoz, s ezzel együtt a versekhez. 
- Legutóbb csináltam egy sorozatot az Óbudai Társaskörben - folytatta. - Tíz estet tartottam, abban is szerepelt a Berzsenyi előadás, volt benne József Attila, Radnóti, szerepeltek az útinaplóim: ahogy járom a világot, írom az élményeimet, s produkcióvá formálom a tartalmat. El Camino, Lappföld, Japán, Skócia naplóestjei után jött egy összeállítás Ikercsillagok címmel, majd a Boldog Sziszifosz, zárásként pedig színész fiammal tartottunk egy közös műsort.

Pályája elején nagy állomás volt a veszprémi Petőfi Színház.
- Oda most visszatérek egy kicsit - mondta egyszerre örömmel és nosztalgiával. - Örkény, Macskajáték címmel műsorra kerülő darabjában játszom Csermelényit.

Készül újabb önálló műsor is, amit különös kihívásnak tart.
- Nagy premier előtt állok. Nemeskürty István készített monodrámát Bethlen Miklós, az utolsó erdélyi kancellár önéletírásából. A rövid tartalom: börtönben írta a naplóját, a Rákóczi-szabadságharc után engedték ki, s a megváltozott világot megpillantva, összeesett, azután  meghalt. Ő az, aki tanúja volt Zrínyi Miklós költő-hadvezér vadkan okozta halálának, s ezt a történetet is megírta. A nyelvezet 17. századi, erdélyi ízekkel spékelve. Hihetetlenül nehéz anyag. Másfél órán át vagyok ezzel egyedül a színpadon, s mesélek.

A művész életében összefügg a hivatás és a kikapcsolódás.
- Gyalogtúrák közben készülök a szerepre. Nagyon szeretek barangolni. Pilisborosjenőn lakom, a hegyeken átmegyek Csobánkára, onnan Pilisszentkeresztre, majd vissza, ami így összesen 30 kilométer, s e séta közben tanulok.


Színpadot, filmet, szinkront tekintve is változatos munka hálózza be pályáját. Feladatokban bővelkedve, sosem került skatulyába.

- A karaktereket szeretem - mondta határozottan. - A szerepeket ezekben lehet jól megfogalmazni. Még a bájolgó szépfiú szerep is lehet karakter, de akkor abban nagyon bájolgónak kell lenni, és szépnek. Én nem voltam soha olyan szép gyerek, de másfajta karakterekből többféle szerep létezik.

Egyik kritikában olvasható: Shakespeare Vízkeresztjében alakításával a legszerethetőbb figurát hozza.
- Böföghy Tóbi vén jampec, részeges, a nőket imádja, hát ki nem szereti az ilyen aranyos figurákat, aki tele van élettel, s közben filozofálgat, mondja a hülyeségeit.

-Papp János 42. éve van a pályán, abból 15-öt szabadúszóként töltött.
 Egyetlen  társulathoz való kötődés mindig jól körvonalazott helyzetet jelent. Én a használhatóságomat próbáltam ki abban a szabad 15 évben.  De ugyanígy jó bizonyítványnak tartom magamra nézve a Centrál Színháznál kapott 6 éve tartó szerződést.

Több televíziós sorozatban is szerepelt.
- A sorozatokból az emberek az állandó szereplőkre emlékeznek, ezzel kapcsolatban  van egy kedves élményem.  Most esett meg velem: internetes fórumon jelent meg olasz forgatásom híre:   Papp János maffiózót játszik. Erre az egyik hozzászóló azt írta: maffiózót, a Pirx?


A niklai remete írta
Papp János színművész Somogytarnócán született 1948-ban.
- 1970-ben végzett a Színiakadémián, majd a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1971-1977 között a Madách Színház, 1977-től 1980-ig a veszprémi Petőfi Színház tagja volt.
- Főbb színpadi szerepei: Schiller: Ármány és szerelem, Brecht: Kurázsi mama, Shakespeare: A makrancos hölgy, Csehov: Sirály, Márai Sándor: A kassai polgárok, Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok.
- Önálló előadóestjei: Kétféle boldogság (1972), Ikercsillagok (1983), Ember voltam, csak gyarlóság létem fényes bélyege (Berzsenyi-est, 1987)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!