Kultúra

2011.05.12. 06:17

Egyre kisebb lett a fürdőruha

Május 13-án, pénteken 17 órakor nyílik meg a keszthelyi Balatoni Múzeumban az Aranyhíd, fejezetek a Balaton történetéből című új állandó kiállítás harmadik üteme.

Magyar Hajnalka

A tárlatot dr. Vígh Annamária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közgyűjteményi főosztályának vezetője nyitja meg.

A múzeum szakemberei az utolsó simításokat végzik a négy újabb terem anyagán, amely egészen a közelmúltig kalauzolja a Balaton múltjára kíváncsi látogatót. Ez itt már a 20. század, amely új fejezetet nyitott a tó fürdőkultúrájában, turizmusában, sportéletében és hajózástörténetében. Erről szól ugyanis a négy terem, villantsunk most fel néhány részletet kedvcsinálóként.


A tárlatot számos interaktív elem üdíti - tudjuk meg Berdán Zsuzsannától, a múzeum munkatársától. Például verset vagy visszaemlékezést hallgathatunk az egykoron a tónál üdülő irodalmárok, művészek (Berzsenyi Dániel, Bernáth Aurél, Krúdy Gyula) alkotásaiból, de a robusztus hirdetőoszlopot is megforgathatjuk, amelyen régi plakátok harsogják a magukét. A sportélet és a korszellem összefonódására szép példa a kalocsai motívumokkal hímzett női teniszruha a 30-as évekből, de a Balaton jegét hasító korabeli korcsolyákon is elmélázhatunk. A táborozás ugyancsak elválaszthatatlan a parttól, a cserkész, majd úttörő múlt rekvizítumai egyaránt ránk köszönnek. A szőlőtermesztés és a szüret kellékei sem hiányoznak, sőt, azt is megtudjuk, hogy a századfordulón már tudatosan építettek ennek idegenforgalmi vonzerejére. Ekkoriban szabályozták ugyanis miniszteri rendelettel e felvonulások koreográfiáját , mintául véve a 18-19. századi uradalmi szőlőmunkások szokásait. Az emígyen autentikus formát öltő vigalom már a két világháború között is a szezon meghosszabbítását célozta...

A több tucatnyi szép hajómodell mellett igazi látványosság a teljes életnagyságban (7,5 méter hosszúságú) megcsodálható Tarantella névre keresztelt kenu, amit az 50-es években építettek, s később vezérhajóként szerepelt a balatoni évadnyitókon. Mindemellett a fürdőruhadivat megdöbbentő változásait is nyomon követhetjük, s böngészhetünk a jellegzetes szuvenírek között. Az egyik sarokban berendezett kis nyaralórészlet már kifejezetten ismerős... A tört mettlachi lappal borított teraszt dzsungelfüggöny keretezi, az összecsukható műanyag kempingszék mellett ott feszít a hűtőtáska. Zimmer frei...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!