Kultúra

2011.03.02. 16:44

Portugál: idegen érkezik a kocsmába (képgalériával)

Az irgácsi kocsmában békésen telnek a hétköznapok, ám egy szép napon idegen jelenik meg a faluban... Bemutatóra készül a zalaegerszegei Hevesi Sándor Színház társulata. Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját péntektől láthatja a teátrum közönsége.

Péter Gyöngyi

Kortárs magyar szerzőről van szó és olyan előadásról, mely a nézők körében is sikeres lehet, említette a produkciót színre állító Lendvai Zoltán, mi vezérelte a darabválasztást.

Az üvegajtón ráncolt függöny, az asztalon piros-fehér kockás terítő, körülötte piros műbőr kárpittal bevont székek: a történet egy isten háta mögötti faluba, egészen pontosan a társasági élet központjába, a kocsmába kalauzolja a nézőt, ahol egyszer csak megjelenik egy idegen ifjú, Bece, és ezzel felfordul az italbolt törzsvendégeinek megszokott, nyugalmas élete.

– A budapesti fiatalember elvileg csak átutazóba érkezik, de aztán a faluban ragad. Szerelembe bonyolódik a kocsmáros lányával, ám kiderül, hogy a férfinak felesége van, aki utánajön, ami persze mindenféle botrányhoz vezet – vázolta a cselekmény lényegét az előadást színre állító Lendvai Zoltán.

A mű ősbemutatója 1998-ban volt a budapesti Katona József Színházban, ahol azóta is műsoron tartják, de rengeteg színház repertoárjában szerepelt már országhatáron innen és túl.


– Alapvetően jól megírt darabról van szó, gyakorlatilag csak jó szerepek vannak benne, vagyis a színészek számára is remek munka. A tragikomédia hálás műfaj, hiszen szórakoztat, ugyanakkor időnként „megfagyasztja” a pillanatokat, az ember úgy érzi, hogy nagyon sokat kap tőle. A mű sajátos világát közel érzi magához mindenki – fogalmazott a rendező. – Az emberek folyton keresnek valamit, azon morfondíroznak, hol találják meg a boldogságot: azon a helyen, ahol élnek, az elég számukra vagy azt gondolják, valahol máshol találnak rá, aztán egyszer csak rájönnek, hogy az volt a boldogság, ami már elmúlt... Időnként nem veszik észre, hogy beteljesültek az álmaik, nem látnak tovább az orruknál.

Lendvai Zoltán még sosem állította színpadra kétszer ugyanazt a játékot, a Portugál szövegkönyve azonban másodszor került a kezébe. Szatmárnémetiben volt vele feladata először, de zalaegerszegi produkció aligha lesz azonos az ott bemutatottal.

– Az élményre ugyan emlékszem, arra, hogy szerettünk dolgozni a darabon, de olyan régen történt mindez – több, mint tíz éve –, hogy konkrétumokról már fogalmam sincs... – említette. – A darabbal előadásként a Katonában találkoztam először, de azt megelőzően már olvastam, és akkor is nagyon tetszett.

A falu és a kocsma főhősei közül Masnit, a kocsmáros lányát Kovács Olga formálja, a kocsmáros Farkas Ignác lesz, Bece szerepében Barsi Márton lép színpadra, a feleség Debrei Zsuzsanna lesz. Az italbolt jellegzetes figurái között feltűnik majd Retek, vagyis Urházy Gábor László, a pap, őt Bellus Attila játszsza, Csipesz bőrébe Besenczi Árpád bújik, az asszonyt Tánczos Adrienn alakítja, míg Sátánként Kanda Pált láthatja a közönség. A díszletet Túri Erzsébet tervezte, a jelmezeket pedig Kárpáti Enikő.


TIZENHÁROM ÉVE TÖRETLEN SIKERREL
Egressy Zoltán magyar író, költő, műfordító, újságíró1967- ben született. Portugál című tragikomédiáját Lukáts Andor rendezte meg először nagy sikerrel, aki filmre is vitte a történetet. Az 1998-as bemutató óta angol, francia, német, cseh, lengyel és román nyelvre is lefordították. A Sóska, sültkrumpli című darabjával – mely 2000-ben a Budapesti Kamaraszínházban került színre először Sas Tamás rendezésében – már találkozhatott a zalai közönség, mégpedig 2008 nyarán Egerváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!