Kultúra

2011.03.10. 13:19

Kulturális együttműködés a Muravidék, Vas és Zala megye között

Széleskörű kulturális együttműködésről írtak alá megállapodást csütörtökön Szombathelyen a szlovéniai Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, a Vas Megyei Közgyűlés, valamint a Zala Megyei Közgyűlés elnökei.

MTI

A két megye és a Muravidéki magyarság együttműködése jelentős múltra tekint vissza, hiszen már 19. alkalommal kötöttek hasonló megállapodást a felek.
   
Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának nemrég hivatalba lépett elnöke az ünnepélyes aláírás előtt hangsúlyozta: a két magyar megyével való együttműködés nélkül a muravidéki magyarság kulturális élete, értékeinek megőrzése nem lenne azon a magas szinten, ahol jelenleg van.
   
Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke arról szólt, hogy az együttműködés "nagykorúvá érett", sőt ezer szállal kötődnek egymáshoz személyes, emberi kapcsolatok is. Elmondta, hogy a kulturális együttműködésen túl komoly lehetőségek rejlenek a határon átnyúló régióban a gazdaság, az egészségügy, de az önkormányzatok együttműködésében is.
   
Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szerint példamutató az együttműködés, amely ma már gazdasági, idegenforgalmi téren is megmutatkozik.
   
Példaként említette a térségben működő gyógyfürdők közötti együttműködést, kulturális területen pedig a kapornaki múzeum és a szentgotthárdi múzeum létrehozásának segítését.
   
Az aláírt együttműködési megállapodás kiterjed a két megyében és a Muravidéken működő könyvtárak és levéltárak, valamint a múzeumok, közművelődési intézmények, művészeti együttesek közötti együttműködésre, ezen belül programok és szakemberek cseréjére, valamint a kínálkozó pályázati lehetőségek közös kihasználására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!