Kultúra

2011.03.08. 17:03

Heti egyszer sírpiknik

Három özvegyasszony tragikomédiájába kapott betekintést a HSMK közönsége Ivan Menchell Sírpiknik című darabjával és Bánsági Ildikó, Egri Márta, Margitai Ági játéka révén.

Benedek Bálint


Az Orlai Produkciós Iroda  által jutott Zalába a fővárosi Thália Színház tavaly nyáron bemutatott darabja, mely az érett színésznőknek kínál kitűnő jutalomjátékot. Ivan Menchell darabjának  magyar változatát Parti Nagy Lajos írta, a Tháliában Ilan Eldad (Lengyel Iván) szabadkai magyarként  született izraeli rendező állította színpadra.  A történet szerint Ida (Egri Márta), Lucille (Bánsági Ildikó) és Doris (Margitai Ági) közeli barátnők, néhány évvel ezelőtt veszítették el a férjeiket.

A hölgyek hetente egyszer, szerdánként találkoznak egyikőjük, Ida fodrász szalonjában, s némi szépítkezésen túl teáznak, pletykálnak, no és persze rengeteget nosztalgiáznak. Innen indulnak  még a naplemente előtt  szokásos és kihagyhatatlan temetői körútjukra vagy ahogy Lucille ironikusan nevezi, a sírpiknikre. A barátnők közül talán Doris a legaktívabb, hisz számára az örök hűség fogadalma a halállal sem veszti értelmét. Virágokkal
borítja a szeretett ember sírját, akkurátusan gyomlál, s mindig hosszan beszél megboldogult élete párjához. Ida is nagyon magányos a hőn szeretett férje hiánya miatt, s nehezen veszi rá magát a partnerkeresésre. Lucille viszont nem titkolja, hogy vadássza az új lehetőségeket, a randevúkat, részben bosszúból, ugyanis elhunyt férje többször is hűtlen volt. Aztán az egyik szerda délután Lucille a temetőben bolyongva megpillantja élete második nagy szerelmét a környék legjobb hentesét, Samet (Gálffi László). A férfi, aki felesége sírját látogatja, az özvegyek kedvence.

 

A húsdesigner, ahogy mindenki szólítja, főleg Idára kíváncsi, bár Lucille nem hagyja magát: próbálja lenyűgözni Samet. Eközben a férfi szinte már titokban találkozgat Idával, a fiatalok hamar egymásra találnak. Ezt a tényt Lucille és Doris nem tudja megemészteni, így elbeszélgetnek a túlpácolt playboy-jal, hogy  persze pusztán Ida érdekében  lassítson a tempón.

Később újra elkapja őket a sárga irigység, amikor meghallják, legidősebb barátnőjüket, Zelmát ötödször vezetik az oltár elé. Legszebb ruhájukat veszik fel a lakodalomra, hisz titkon bíznak benne, elkelnek. Itt, mivel Doris elszólja magát, kiderül az összeesküvés, s bár Ida elég mérges, végül megbocsát barátnőinek. Az éjszakába nyúló buli után a spicces özvegyek még sokáig trécselnek. Ám másnap reggelre Doris meghal. A tragédia ellenére az élet persze megy tovább, Ida és Sam már egy párt alkotnak, így most csak Lucille ül a temetőben. És beszélget.

A darabról:
- Ivan Menchell amerikai forgatókönyvíró huszonévesen írta a darabot
- A Yale Egyetemen mutatták be, de már 1990-ben vendégszerepelt a Broadwayn
-  A magyar változatot Parti Nagy Lajos írta
-  Parti Nagy a nyelvi humor iránti fogékonyságáról híresült el, 2007-ben kapott Kossuth-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!