Kultúra

2011.03.16. 17:31

Ha nem lesz kötelező

Sokféle vélemény látott napvilágot avval kapcsolatban, hogy a kormány 15 évre csökkentené a tankötelezettségi korhatárt. Az elképzelés igencsak érintené a speciális szakiskolákat is.

Sinkovics Eta

A megyeszékhelyi Béke ligeti Általános Iskola és Speciális Szakiskola igazgatója, Nadrai László elmondta, a más iskolákból egy-két év ismétléssel hozzájuk kerülő gyerekek túlkorosak. Legtöbben 16 éves korban fejezik be az általános iskolát, majd 90- 95 százalékuk náluk folytatja a 9-10. évfolyamot, s aztán ugyanitt szakmát tanulnak. Vannak, akik két képesítést is szereznek – tanulhatnak varrást, informatikát, parkgondozást –, így akár 20-21 éves korig is bent vannak az iskolarendszerben.


– Akadnak, akik 18 évesen már nem szívesen járnak iskolába, de a döntő többségükkel nincs probléma. Amennyiben nem kötelező 15 éves kor után maradni, akkor a családi és szociális körülmények miatt, az otthoni indíttatás hiányában a diákok egy része biztos, hogy nem lesz motiválva a tanulásban, a szakmaszerzésben – vélekedett az igazgató. Elképzelhető, éppen a túlkorosság miatt, hogy az általános iskolai végzettségre sem tesznek szert, márpedig így igencsak nehéz lesz a társadalmi beilleszkedésük. Nadrai László szerint arra kellene törekedni, hogy ezek a gyerekek minél tovább maradjanak az iskolarendszerben, ahol a tanulás, a szakmai képesítés fontosságára nevelik őket. Mint mondta, zömmel el tudnak helyezkedni a tanult szakmájukban, vagy más területen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!