Kultúra

2011.02.17. 09:08

Civil szervezetek jelentkezését várja a Közszolgálati Testületbe a médiatanács

Jövő péntekig jelölhet képviselőt a civil szervezetek meghatározott köre a Közszolgálati Testületbe. Kiricsi Karola, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának szóvivője az MTI-nek elmondta: várják azon egyesületek jelentkezését, amelyek részt akarnak venni a Közszolgálati Kódex érvényesülését felügyelő testület munkájában, eddig ugyanis kevesebben jelentkeztek, mint ahányan az elmúlt években a közmédiumok kuratóriumaiba.

MTI

A szóvivő hangsúlyozta, hogy azok a civil szervezetek, amelyeket a jelentkezők közül március végén kisorsolnak, a testület tagjaként később a közmédiumok működésének alapelveit meghatározó kódex módosításában is részt vehetnek.
   
A médiatörvény értelmében a tizennégy fős Közszolgálati Testületbe egy-egy tagot delegálhat a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. További hat helyről sorsolás dönt: egy-egy pozíció illeti meg az önkormányzati szövegségeket; a nemzeti és etnikai kisebbségi önkormányzatokat; a hazai, illetve a szomszédos országokban működő kulturális szervezeteket; továbbá a családokat, valamint a fogyatékkal élők érdekeit védő egyesületeket is.
   
Az NMHH honlapján megtalálható felhívás szerint a civil szervezeteknek a jelentkezési lapot úgy kell megküldeniük a médiahatóság címére, hogy az február 25-én délután két óráig megérkezzen; a jelentkezés eddig az időpontig a hatóságnál személyesen is benyújtható.
   
A jelentkezéshez csatolni kell a bírósági bejegyző határozat, illetve az egyéb hatósági nyilvántartásba vételről szóló okirat három hónapnál nem régebbi hiteles másolatát, továbbá az alapszabály egy példányát. A jelentkezési lapon meg kell nevezni a Közszolgálati Testületbe delegálni kívánt személyt is.
   
A nyilvántartásba vett szervezetek listáját a médiahatóság február 28-án teszi közzé.
   
A sorsolást március 30-án közjegyző jelenlétében tartják.
   
A közmédiumok működésének alapelveit meghatározó Közszolgálati Kódexet a médiatanács várhatóan tavasszal fogadja el, módosításáról a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának egyetértésével a Közszolgálati Testület dönthet. Ugyancsak ez a testület felügyeli a dokumentumban rögzített elvek érvényesülését.
   
A Közszolgálati Testület a médiatörvény szerint a közszolgálati médiumok feletti társadalmi felügyelet látja el. Így megvitatja a közmédiumok vezérigazgatóinak évenkénti beszámolóját, és annak elfogadásáról egyszerű többséggel dönt. Ha a beszámolót a vezérigazgató meghallgatása után sem fogadja el, mérlegelheti a munkaviszonyának megszüntetéséről szóló javaslat előterjesztését a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának. E javaslat elfogadásához a testület tagjainak kétharmados többsége szükséges.
   
A Közszolgálati Testület tagjait a jelölőszervezetek három évre delegálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!