Kultúra

2011.01.03. 11:52

Lopakodó mérgezés: Spiegel-riport a médiatörvény fogadtatásáról

A Der Spiegel első januári számában Lopakodó mérgezés címmel közölt riportot a magyar médiatörvényről s annak magyarországi és külföldi fogadtatásáról.

MTI

Walter Mayr, a német hírmagazin külpolitikai részlegének riportere bevezetőjében kiemeli:  Orbán Viktor kormányfő pontosan a magyar EU-elnökség kezdetekor lép a tettek mezejére. Az új médiatörvény célja az újságírók pórázra fogása, ami ellen a facebook nemzedék tiltakozik.
   
A német újságíró idézi a 228 paragrafusból álló új törvény büntetési tételeit, amelyeket "politikailag kiegyensúlyozatlan tudósításokért" szabhat ki az új hatóság. Kitér néhány elítélő külföldi visszhangra, megemlítve, hogy a médiahatóság elnökét, Szalai Annamáriát kilenc évre nevezték ki. Megszólaltatja Hantos Józsefet, Szalai egykori üzlettársát, akivel annak idején Miami Press néven szexújságot adtak ki: a fotókat Hantos szerezte be Ausztriából, míg "a cikkeket Szalai, a főszerkesztő írta". A fenti múlt dacára Hantos úgy véli, Szalai a megfelelő személy arra, hogy megvédje a tízmilliós magyar népet nemcsak a fiatalkori romlottságtól és rasszizmustól, de a túlságosan önálló médiumok által történő politikai befolyásolástól is.
   
"Orbán Viktor 2010 májusa óta kormányozza az országot - folytatódik a riport. - Az egykor liberális ellenzéki politikusból nemzeti köntöst viselő gátlástalan hatalmi politikus lett. Az állítólag 'a nép akaratából' táplálkozó 'konzervatív forradalmát' azon a talajon hajtja végre, amelyet az egykori MSZMP örökösei hagytak hátra több évi rossz gazdálkodás után."
   
Mayr megszólaltatja Majtényi László liberális jogászt, aki szerint ha Orbán helyett ismét a szocialisták kerülnének hatalomra, ugyanott folytatnák, ahol abbahagyták, és semmi sem lenne jobb. Ezért téved az, aki minden magyar baj okát az új kormányban keresi. "Már a régi rendszer is korrupt volt, most pedig más módon lesz rosszabb: az új médiatörvény frontális támadás a véleménynyilvánítás szabadsága mint alapvető jog ellen" - fogalmaz Majtényi.
   
A Der Spiegel riportere megjegyzi: az Európai Néppárt neves képviselői, Angela Merkel kancellártól Hermann van Rompuy EU-elnökön át José Manuel Barroso bizottsági elnökig kritikátlanul nézték, amint Orbán felszántja a magyar politikai tájat. Dorgálás nélkül csorbította az alkotmánybíróság jogkörét, megkérdőjelezte a nemzeti bank függetlenségét, s a főügyészi posztra, valamint a tudományos és a kulturális élet csúcspozícióiba saját híveit neveztette ki.
  
Mayr kitér a parlament előtt rendezett decemberi tüntetésre, amelynek képei bejárták a világsajtót - ám elfedték azt a tényt, hogy a megmozduláson a tízmillió magyar közül alig ezerötszázan vettek részt. Ott volt viszont Eötvös Pál, a Népszabadság egykori főszerkesztője, aki úgy látja: a rendszerváltás idején az újságírók alkották a változások élcsapatát - ám ennek vége. Szerinte "ezt a deprimált szakmát már semmire sem lehet motiválni."
   
A riporter emlékeztet arra, hogy a magyar médiában meghatározó szerepet játszó konszernek (RTL, ProSiebenSat1, Springer, WAZ-csoport) részéről eddig nem hallatszott tiltakozás Orbán és a médiatörvény ellen. Eötvös szerint ez megrendítő jelzés a nyugati értékközösség táborából. Mint hozzáteszi, az új médiafelügyelő hatóság létrehozása "egyfajta ősbűn. Kis adagokban hat, mint az arzén. Az eredmény pedig lopakodó mérgezés".


A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!