Kultúra

2011.01.10. 10:46

Jutalomutazás Budapesten: Asbóth Sándor nyomában

Különös élményben volt részük az Asbóth Sándor vetélkedő nyerteseinek szombaton: jutalomutazás keretében megnézhették a Hadtörténeti- és a Nemzeti Múzeumot Budapesten.

dr. Magyar Nóra

Szombat reggel fél hét... Bár még sötét van, nem okoz különösebb problémát, hogy megtaláljam a kis, dideregve várakozó különítményt a zalaegerszegi zsinagóga előtt. A három tizenéves fiú és az őket kísérő két felnőtt éppen azon tanakodnak, hogy az időjárás-jelentésnek már megint bedőlve, egyikük sem hozott meleg holmit és esernyőt. Önmarcangoló eszmefuttatásuk rögtön szertefoszlik, amikor - mindenki nagy örömére - begördül távolsági buszunk és Kiss Gábor igazgató úr invitálására - a téli hidegtől való szabadulás reményében - lelkesen elfoglaljuk a járművet.
- Az első öt helyezett csapat tagjai vesznek részt ezen a kiránduláson - mondja Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója az Asbóth Sándor-emlékév keretében megrendezett verseny fődíjáról. - Zalaegerszegről három iskola, a harmadik helyezést elérő Csány László Közgazdasági, a negyedik helyezett Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és az ötödik helyet megszerző Ady Endre Művészeti Iskola diákjai, Keszthelyről pedig az első helyezett Vajda János Gimnázium, illetve a második helyezést elérő Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskola tanulói jöhetnek velünk Budapestre.


Mint mondja, a Keszthelytől Buenos Airesig Asbóth Sándor nyomában elnevezésű, középiskolásoknak meghirdetett megyei vetélkedőn az Asbóth-életműnek köszönhetően - harcolt az 1848/49-es szabadságharcban, annak bukása után pedig Kossuthot szárnysegédként előbb Törökországba, majd az Amerikai Egyesült Államokba követte és jelentős katonai karriert futott be az amerikai polgárháborúban - szinte az egész tizenkilencedik század eseményeivel el tudtak játszani, és olyan feladatokat kitalálni a versenyzők számára, amelyek nemcsak a tárgyi tudást, hanem például a megfelelő internet-használatot is megkövetelték.

- Ez azért fontos, mert a diákokban elsősorban nem az elméleti ismeret, hanem az a bizonyos plusz marad meg, amit az ilyen versenyek alkalmával el tudnak sajátítani - mondja, majd, mivel már feltünedeznek a főváros épületei, a diákokhoz fordulva rögtönzött idegenvezetésbe kezd.

- Mi egy szerencsés véletlennek köszönhetjük, hogy itt vagyunk - mondja az adys Filó Nikoletta. - Két diák nem tudott eljönni a negyedik helyezett csapatból, így mi éltünk helyettük a lehetőséggel - meséli az ötödik helyezett Niki, aki azt is elárulja, hogy barátnőjével, Májer Fruzsival nagyon várták már ezt az utat: - Ez lesz az első alkalom, hogy a Nemzeti Múzeumban megnézhetünk egy kiállítást.

Csapatunkkal először a Hadtörténeti Múzeum Kard és koszorú című tárlatát, illetve az újonnan, Béres Katalin, a Göcseji Múzeum muzeológusa szerkesztésében megnyílt Két nemzet hőse, Asbóth Sándor elnevezésű kiállítást tekintheti meg. Utána a Nemzeti Múzeumban a Széchenyi-kiállításon a legnagyobb magyar Asbóthnak kiállított bizonyságlevelét nézhetjük meg. A hazaúton, már csak félálomban hallom a a csapat lelkes szavait: ugye, jövő héten is jövünk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!