Kultúra

2011.01.20. 19:01

Amerikai-magyar telekonferencia a médiatörvényről

A magyar médiatörvény elemei megtalálhatók az európai országok hasonló jogszabályaiban, s a vele kapcsolatos vita politikai jellegű és nem a demokrácia alapelveiről szól - hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Koltay András, a médiatanács tagja azon a csütörtöki telekonferencián amelyet a washingtoni Johns Hopkins Egyetem szervezésében tartottak.

MTI


Kovács Zoltán kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a médiatörvény szabályozásai elasztikusak volnának, de nem zárta ki, hogy a gyakorlat fényében annak egyes részeit a jövőben módosítják majd. Rámutatott, hogy egyes olyan, elvileg a jogszabály hatáskörébe tartozó kérdéseket, mint amilyen a gyűlöletbeszéd, más magyar törvények szabályoznak.
   
Az államtitkár szűk körű, elsősorban tudományos szakértőkből álló közönségnek az angolul folytatott eszmecserén elmondta, hogy a médiaszabályozást nem alkalmazó angolszász joggal szemben a kontinentális jog hagyományosan rendelkezik a területről, és ebben Magyarország egyebek között a német és a francia példát, az európai modellt követi.
   
Koltay András az amerikai esetjogból hozott fel példákat azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokban is léteznek a médiára, sőt a tartalomra vonatkozó szabályozások. Elmondta, hogy a magyar médiatörvénybe több európai direktívát is szó szerint átemeltek.
  
 A két magyar tisztségviselő a bíráló megjegyzésekre válaszolva egyebek mellett rámutatott, hogy az elektronikus médiára vonatkozó követelmény, a kiegyensúlyozott tájékoztatás megsértéséért nem szabható ki bírság. Elmondták: a törvény nem jelent cenzúrát és a vélemények elnyomását.
   
Kovács Zoltán szerint a szerdai strasbourgi európai parlamenti médiatörvény-vita is azt bizonyította, hogy a polémia nem a demokratikus alapelvekről, hanem politikai síkon zajlik.
   
"Nem!" - válaszolta az államtitkár arra a kérdésre, hogy a törvény segítségével a magyar kormány elhallgattathatja-e az ellenzéket.
  
 Az államtitkár többször is hangoztatta, hogy a súlyos gondokkal küzdő Magyarországot az idő sürgeti a problémák megoldásában, s hogy az "atipikus problémák atipikus megoldásokat" követelnek meg.

 


A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!